Ειδικοί από τον επιχειρηματικό κόσμο καταρρίπτουν 8 από τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από τον όρο επιχειρηματικότητα.
Η επιχειρηματικότητα είναι μια λέξη που ακούγεται συχνά, ειδικά σε μια εποχή που εμφανίζονται διαρκώς startup με καινοτόμες ιδέες και λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Αλλά αυτή η ευρεία χρήση του όρου επιχειρηματικότητα συνοδεύεται και από πολλούς μύθους και ανακρίβειες.
Παρακάτω θα δούμε 8 από τους πιο διαδεδομένους μύθους της επιχειρηματικότητας, όπως επαγγελματίες του χώρου τους ορίζουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Enterprise League.
1) Οι επιχειρηματίες είναι ναρκισσιστές και δεν έχουν επαφή με τον πραγματικό κόσμο
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή ανάπτυξης στην εταιρεία M&O Marketing, Daavid Wright, η οικοδόμηση μιας επιχείρησης μπορεί να απαιτεί θυσίες, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να θυσιάσετε τη ζωή ή τις σχέσεις σας για να πετύχετε. Πολλοί επιχειρηματίες, άλλωστε, έχουν οικογένειες. Όπως αναφέρει ο Wright, μερικοί επιχειρηματίες αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους όχι λόγω φιλοδοξίας, αλλά επειδή πιστεύουν ότι η ιδέα τους μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.
2) Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες ξεκινούν σε νεαρή ηλικία
Ενώ τα μέσα ενημέρωσης λατρεύουν να παρουσιάζουν success stories ανθρώπων που ξεκίνησαν την καριέρα τους πολύ νωρίς, όπως για παράδειγμα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι επιχειρηματίες πετυχαίνουν πολύ αργότερα στη ζωή τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό Entrepreneur, ο μέσος όρος ηλικίας των επιχειρηματιών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 40, αναφέρει η Kelly Bertog, διευθύντρια της εταιρείας μη αλκοολούχων ποτών Yours. Οπότε μην βιάζεστε, το καλό πράγμα αργεί να γίνει.
3) Μόνο οι εξωστρεφείς χαρακτήρες μπορούν να πετύχουν στην επιχειρηματικότητα
Συνήθως συνδέουμε τους επιχειρηματίες με το να είναι εξωστρεφείς και έμπειροι στη δικτύωση και στις κοινωνικές σχέσεις. Ωστόσο, αυτό είναι στην πραγματικότητα άλλο ένα στερεότυπο, λέει η Kathryn Schwarb, επικεφαλής περιεχομένου στην εταιρεία Bobbie. Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που εργάζονται καλύτερα μόνοι τους. Η εσωστρέφεια μπορεί, επίσης, να ωφελήσει την επιχειρηματικότητα, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην επίστηση της προσοχής σε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και σε πιο νηφάλιες λήψεις αποφάσεων.
4) Δεν έχεις πια αφεντικό
Μπορεί ως επιχειρηματίας να μην χρειάζεται πλέον να συναλλάσσεστε με έναν εταιρικό διευθυντή και να μπορείτε να απολύσετε πελάτες, αλλά στην πραγματικότητα ο κάθε πελάτης είναι προϊστάμενός σας. Για να διατηρήσετε τη δουλειά σας, πρέπει να ανταποκριθείτε στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, λέει η Laura GApiery, ιδιοκτήτρια της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Before You Go Freelance.
5) Χρειάζεστε πολλά χρήματα για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση
Αν και θα χρειαστείτε κάποιο είδος κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσετε τα πρώτα στάδια της επιχείρησής σας , η ανάπτυξή της αρχικά δεν χρειάζεται πάντα να περιστρέφεται γύρω από το κεφάλαιο. Οι επιχειρηματίες συνήθως χρηματοδοτούν νεοφυείς επιχειρήσεις από την προσωπική τους περιουσία. Και επειδή δεν προέρχονται όλοι οι επιχειρηματίες από πλούσιο υπόβαθρο, το κεφάλαιο δεν είναι πάντα τόσο μεγάλο, αναφέρει ο συνιδρυτής και COO της εταιρείας Early Bird.
6) Χρειάζεται μια εντελώς νέα ιδέα για να πετύχει κανείς
Εάν χρειάζονταν μόνο καινούριες ιδέες για να πετύχει μια επιχείρηση, γιατί υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές λογισμικού διαχείρισης έργων ή μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκεί έξω, ρωτά ο Daniel Ndukwu, συνιδρυτής της εφαρμογής Useful Pdf. Προσθέτει πως η υλοποίηση μιας νέας ιδέας στην αγορά είναι δύσκολη, χρονοβόρα και έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες αποτυχίας, σε αντίθεση με την βελτιωμένη εφαρμογή μιας υπάρχουσας ιδέας, για την οποία υπάρχουν και περισσότερα δεδομένα.
7) Ο επιχειρηματίας πρέπει να τα κάνει όλα μόνος του
Φυσικά, ένας επιχειρηματίας λαμβάνει μόνος του σημαντικές αποφάσεις για τα πιο σημαντικά πράγματα, αλλά μπορεί να ζητά από τους συνεργάτες του να τρέχουν άλλα πράγματα ταυτόχρονα. Επιπλέον, μπορεί να αναθέτει εργασίες σε εξωτερικούς συνεργάτες ή να προσλαμβάνει ελεύθερους επαγγελματίες για βοήθεια με μικρότερης ευθύνης αρμοδιότητες.
8) Η σκληρή δουλειά ισούται με επιτυχία
Αυτός είναι ένας από τους πιο διάσημους μύθους για την επιχειρηματικότητα. Η σκληρή δουλειά συχνά προωθείται ως ο μόνος τρόπος για την επιτυχία, αλλά σύμφωνα με την σύμβουλο επιχειρήσεων Susane Grant, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Άλλωστε, η πραγματική επιτυχία είναι θέμα αντίληψης και βιωμάτων και αποτελεί περισσότερο συναίσθημα από ότι δεδομένο. Επίσης, η υπερβολική δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, υπερένταση και εξάντληση.