Κατέβασε ρολά σήμερα η εστίαση με βασικό αίτημα τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την κάλυψη των απωλειών που προκαλούν στην αγορά οι νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας όπου επικράτησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών .
Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν από τη Βασιλίσσης Σοφίας προς τα λουλουδάδικα δίπλα στη Βουλή. Εκεί εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να κλείσουν το δρόμο, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση από τους διαδηλωτές και να σημειωθεί ένταση.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ για την σημερινή απεργία στην εστίαση ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως κατανοεί την αγωνία των επαγγελματιών εστίασης, αλλά υποστήριξε πως η απεργία γίνεται χωρίς λόγο.
“Οι άνθρωποι της εστίασης, έχουν μια ανησυχία για το μέλλον τους, καθώς έπαθαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα με τα νέα μέτρα έχουν προφανώς μια αγωνία για το μέλλον. Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο ότι η απεργία είναι μια καλή λύση. Εγώ τους καλώ να μην απεργήσουν και να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους. Θα σας πω ποιος είναι ο λόγος. Εάν είχαν μια κυβέρνηση απέναντί τους που είχε κλειστές τις πόρτες και δεν τους άκουγε, να πω ότι επιλέγουν αυτό τον ακραίο τρόπο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Εδώ η κυβέρνηση αυτή κάνει το ακριβώς ανάποδο. Ό,τι μπορέσαμε να κάνουμε και ό,τι μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε. Έχουν θέσει μια σειρά από αιτήματα. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%, διαγραφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, νέο γύρο αναστολών, επιδότηση ενοικίων…», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Συνεχίζοντας, επεσήμανε «συνολικά δώσαμε 290 εκατομμύρια στην εστίαση. Έχει πάθει ζημιά η εστίαση από τα νέα μέτρα που πήραμε για τους ανεμβολίαστους; Επειδή εγώ είμαι πάντα ειλικρινής, η απάντηση είναι ναι, έχει πάθει ζημιά η εστίαση. Ειδικότερα σε περιοχές που είναι πολλοί οι ανεμβολίαστοι. Το ερώτημα είναι, είναι αυτή η ζημιά για διάστημα ενός, δύο, τριών εβδομάδων, όσο κρατήσουν τα μέτρα, τόσο μεγάλη ώστε να τεθεί ζήτημα επιβίωσης σε κάποιες επιχειρήσεις και να πρέπει το κράτος μετά από 42 δισ. να δώσει κι άλλα λεφτά; Η απάντηση είναι προς το παρόν όχι. Γιατί είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η οικονομική επίπτωση των μέτρων και γιατί το κράτος δεν έχει για να δώσει. Άρα κάνουν απεργία χωρίς κανένα λόγο γιατί αυτή τη στιγμή χρήματα για να δοθούν δεν υπάρχουν».