Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνοι από το μαγείρεμα με αέριο – Τρόποι προφύλαξης

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΚίνδυνοι από το μαγείρεμα με αέριο - Τρόποι προφύλαξης
spot_img

Έξι τρόποι για να προστατεύσετε την υγεία σας όταν μαγειρεύετε με αέριο.

Ένας εναλλακτικός τρόπος μαγειρέματος αντί της ηλεκτρικής κουζίνας, είναι μέσω του φυσικού αερίου. Στην χώρα μας οι συσκευές μαγειρέματος με φυσικό αέριο έχουν αρχίσει να κερδίζουν το καταναλωτικό κοινό τα τελευταία χρόνια. Όπως διατείνονται οι εταιρείες φυσικού αερίου το μαγείρεμα γίνεται πιο γρήγορο και πιο οικονομικό, ενώ ταυτόχρονα το φαγητό γίνεται πιο νόστιμο. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη του δικτύου διανομής αερίου στην Ελλάδα, αρκετά σπίτια προχωρούν στην εγκατάσταση αερίου και για το μαγείρεμα.

Όπως αναφέρει όμως σε άρθρο του το The Conversation, η χρήση του φυσικού αερίου μέσα στο σπίτι κάνει τον αέρα εξαιρετικά ρυπογόνο και επιζήμιο για την υγεία. Η απελευθέρωση επιβλαβών ουσιών όπως σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου, ειδικά μέσα σε κλειστό χώρο όπως είναι το σπίτι, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άσθματος, καρκίνου του πνεύμονα καθώς και καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι από ασθένειες που σχετίζονται με την οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση.

   Στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο κυρίως, το πιο συνηθισμένο καύσιμο είναι το φυσικό αέριο, το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και παιδιά. Σύμφωνα με το The Conversation, μία στις οκτώ περιπτώσεις παιδικού άσθματος στις ΗΠΑ έχει συνδεθεί με εστίες μαγειρέματος αερίου.

   Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού, προτρέπει τον κόσμο στις ΗΠΑ να αλλάξει το γκαζάκι με ηλεκτρική επαγωγική κουζίνα, προσφέροντας του έως 1.340 δολάρια.

   Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Τhe Coversation, μετρώντας τη συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων σε 60 διαφορετικούς τύπους κουζινών σε 12 πόλεις στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, 33% των σπιτιών χρησιμοποιούσε φυσικό αέριο για μαγείρεμα. Δεύτερο έρχεται το υγραέριο (LPG, 27%), ηλεκτρικές εστίες (17%), κάρβουνο (14%), κηροζίνη (8%) και αιθανόλη (1%).

    Μέχρι να αντικατασταθούν οι εστίες αερίου από το σπίτι, μπορούν να γίνουν μια σειρά ενέργειες προκειμένου να μειώσουμε την έκθεση μας στις ρυπογόνες ουσίες. Σύμφωνα με το Τhe Coversation αυτές είναι:

Μείωση τηγανίσματος

Όπου μπορεί να αποφευχθεί το τηγάνισμα καλό είναι να αντικαθίσταται από βράσιμο ή μαγείρεμα στον ατμό. Το τηγάνισμα συμβάλει στην απελευθέρωση ρυπογόνων αερίων, περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο.

Μικρότεροι χρόνοι μαγειρέματος

Φυσικά όσο λιγότερο χρόνο βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στα βλαβερά αέρια, τόσο καλύτερο θα είναι για μας και αυτό μπορεί να γίνει με το να μαγειρεύουμε γεύματα που απαιτούν λιγότερους χρόνους. Συνταγές με βάση τη χορτοφαγία είναι επίσης σύντομες και εύκολες.

Παρακολουθήστε την ποιότητα του αέρα της κουζίνας

“Η έκθεση σε επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) εσωτερικού χώρου που υπερβαίνουν τα 1.000 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και υπνηλία, ενώ οι συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων στον αέρα πάνω από 15 μgm³ μπορούν να βλάψουν την υγεία σας. Παρακολουθήστε τα επίπεδα αυτών των ρύπων στην κουζίνα σας και λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε τον αερισμό όταν ξεπεραστούν τα ασφαλή επίπεδα”.

Εξαερισμός

Είναι σημαντικό κατά τη χρήση κουζίνας με φυσικό αέριο, να υπάρχει καλά αεριζόμενος χώρος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο, με εξαερισμό, ανεμιστήρα ή ακόμη και παράθυρο ανοιχτό για να μπορεί να κάνει ρεύμα. Έτσι μπορεί να μειωθεί, η έκθεση σε λεπτά σωματίδια του αέρα αλλά και η υγρασία έως και 40%. Αξίζει να σημειωθεί πως το άνοιγμα των παραθύρων και των πορτών της κουζίνας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα CO₂ έως και 54% περισσότερο από το άνοιγμα μόνο των θυρών.

Μείνετε εκτός κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος

Δεν χρειάζεται κατά το μαγείρεμα να περιμένουμε όλο το χρόνο μέσα στην κουζίνα για να γίνει το φαγητό και με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την περίσσια έκθεση στους ρύπους. Παράλληλα, με το να συγκεντρώνονται αρκετά άτομα στην κουζίνα κατά το μαγείρεμα, αυξάνονται τα επίπεδα CO₂, τα οποία μπορεί να είναι πάνω από 7% υψηλότερα σε σύγκριση με το να ήταν μόνο ένας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα