Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος δηλητηρίασης από επιτραπέζιες ελιές που πωλούνται χύμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚίνδυνος δηλητηρίασης από επιτραπέζιες ελιές που πωλούνται χύμα
spot_img

Συστάσεις των Γερμανικών Αρχών για αποφυγή κατανάλωσης ελιάς που πωλείται χύμα.

H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων (BVL) της Γερμανίας, στο πλαίσιο της παρακολούθησης ζωονόσων του 2022, ανέλυσε 360 δείγματα χύμα μαύρες και μαυρισμένες επιτραπέζιες ελιές (αυτές που έχουν μαυρίσει τεχνητά με τα πρόσθετα Ε 579 και Ε 585), οι οποίες φυλάσσονταν ιδίως σε ξύλινα βαρέλια. Το παθογόνο Listeria monocytogenes, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ανιχνεύθηκε στο 4,4% των δειγμάτων. 

Αυτό που ήταν εντυπωσιακό ήταν ότι μετρήσιμοι αριθμοί μικροβίων ανιχνεύθηκαν μόνο σε μαυρισμένες ελιές. Η μέγιστη περιεκτικότητα σε μικρόβια ενός δείγματος μαυρισμένων ελιών ήταν 12.000 CFU/g και επομένως ήταν 120 φορές υψηλότερο από το όριο των 100 CFU/g για τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο οι Αρχές ασφάλειας τροφίμων της Γερμανίας ανακάλεσαν από τη Γερμανική αγορά ελιές από την Ελλάδα, καθώς ανιχνεύτηκε το παθογόνο Listeria monocytogenes.

Η κατανάλωση τροφών μολυσμένων με Listeria monocytogenes μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες, δηλητηρίαση αίματος και πυώδη μηνιγγίτιδα, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη στο αγέννητο παιδί, με κίνδυνο βλάβης στο παιδί.

«Οι ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να συνδέονται με την κατανάλωση χύμα ελιών», εξηγεί ο Δρ. Andrea Luger, Επικεφαλής του Τμήματος Ασφάλειας Τροφίμων στο BVL. «Οι έγκυες γυναίκες, οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι και οι ηλικιωμένοι πρέπει επομένως να αποφεύγουν να τρώνε χύμα ελιές».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο