Συστάσεις των Γερμανικών Αρχών για αποφυγή κατανάλωσης ελιάς που πωλείται χύμα.
H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων (BVL) της Γερμανίας, στο πλαίσιο της παρακολούθησης ζωονόσων του 2022, ανέλυσε 360 δείγματα χύμα μαύρες και μαυρισμένες επιτραπέζιες ελιές (αυτές που έχουν μαυρίσει τεχνητά με τα πρόσθετα Ε 579 και Ε 585), οι οποίες φυλάσσονταν ιδίως σε ξύλινα βαρέλια. Το παθογόνο Listeria monocytogenes, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ανιχνεύθηκε στο 4,4% των δειγμάτων.
- Δείτε επίσης: Πρόστιμο στον Σκλαβενίτη από την Περιφέρεια Αττικής
Αυτό που ήταν εντυπωσιακό ήταν ότι μετρήσιμοι αριθμοί μικροβίων ανιχνεύθηκαν μόνο σε μαυρισμένες ελιές. Η μέγιστη περιεκτικότητα σε μικρόβια ενός δείγματος μαυρισμένων ελιών ήταν 12.000 CFU/g και επομένως ήταν 120 φορές υψηλότερο από το όριο των 100 CFU/g για τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο οι Αρχές ασφάλειας τροφίμων της Γερμανίας ανακάλεσαν από τη Γερμανική αγορά ελιές από την Ελλάδα, καθώς ανιχνεύτηκε το παθογόνο Listeria monocytogenes.
Η κατανάλωση τροφών μολυσμένων με Listeria monocytogenes μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες, δηλητηρίαση αίματος και πυώδη μηνιγγίτιδα, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη στο αγέννητο παιδί, με κίνδυνο βλάβης στο παιδί.
«Οι ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να συνδέονται με την κατανάλωση χύμα ελιών», εξηγεί ο Δρ. Andrea Luger, Επικεφαλής του Τμήματος Ασφάλειας Τροφίμων στο BVL. «Οι έγκυες γυναίκες, οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι και οι ηλικιωμένοι πρέπει επομένως να αποφεύγουν να τρώνε χύμα ελιές».