Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κώδωνας κινδύνου από τους επιστήμονες για τα απολυμαντικά

ΑρχικήΝέαΚώδωνας κινδύνου από τους επιστήμονες για τα απολυμαντικά
spot_img

Στο στόχαστρο οι τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου (QACs) που περιέχουν.

Η αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών χημικών ουσιών κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 συνδέεται με προβλήματα υγείας, ανθεκτικότητα των μικροβίων και περιβαλλοντική βλάβη, προειδοποιούν επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Environmental Science & Technology».

Οι επιστήμονες περιγράφουν λεπτομερώς πώς οι τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου (QACs) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο σπίτι, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τους χώρους εργασίας, παρά τη διαθεσιμότητα ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις την ύπαρξη περιορισμένων αποδείξεων για τη μείωση στη μετάδοση του Covid-19.

Οι ενώσεις QACs χρησιμοποιούνται σε απολυμαντικά διαλύματα, μαντηλάκια, απολυμαντικά χεριών, σπρέι και νεφελοποιητές, ενώ ενσωματώνονται και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, υφάσματα, χρώματα, ιατρικά όργανα και άλλα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα τέτοια χημικά είναι το χλωριούχο βενζαλκόνιο, ενώ άλλα μπορούν να αναγνωριστούν στις ετικέτες των συστατικών με ονόματα που τελειώνουν σε «χλωριούχο αμμώνιο» ή παρόμοια. Ωστόσο, η αναγνώριση των QACs ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, οι ετικέτες των φυτοφαρμάκων υποχρεούνται να αναγράφουν τις QACs, αλλά οι ετικέτες των χρωμάτων όχι.

Μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ των QACs και του άσθματος, της δερματίτιδας και των φλεγμονών. Επίσης, μελέτες σε ζώα εγείρουν ανησυχίες για πιθανές συνδέσεις με στειρότητα και γενετικές ανωμαλίες. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που χρονολογούνται ήδη από τη δεκαετία του 1950 ότι συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα των μικροβίων, καθιστώντας ορισμένα είδη βακτηρίων ανθεκτικά τόσο στις QACs όσο και σε κρίσιμα αντιβιοτικά.

«Τα απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν QACs χρησιμοποιούνται συχνά στα σχολικά θρανία των παιδιών, στα τραπέζια εξέτασης των νοσοκομείων και στα σπίτια, όπου παραμένουν σε αυτές τις επιφάνειες και στον αέρα», δηλώνει η Κόρτνεϊ Κάριγκναν, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μία από τους συγγραφείς της μελέτης. Όπως προσθέτει η ίδια, «συνιστούμε τον τακτικό καθαρισμό με σαπούνι και νερό και την απολύμανση μόνο όταν χρειάζεται, με ασφαλέστερα προϊόντα».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο