cibum team
Να λειτουργήσει ξανά υπό νέο ιδιοκτήτη ετοιμάζεται το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι, το πρώτο στην ουσία εργοστάσιο νερού στην Ελλάδα.
Οκτώ χρόνια μετά το το «λουκέτο» που έβαλε η PepsiCo – Ηβη (πλέον PepsiCo Hellas) στο εργοστάσιο, πλέον πέρασε στα χέρια νέου ιδιοκτήτη, την εταιρεία Ν.U. Aqua, συμφερόντων γερμανικού fund, το οποίο ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω των «Ελληνικών Υδατοδρομίων» και όχι μόνο.
Ο νέος ιδιοκτήτης πρόκειται να προβεί σε εκσυγχρονισμό αυτών μέσα από επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, οι οποίες σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να φτάσουν τα 55 εκατ. ευρώ. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των εργασιών που θα γίνουν στις εγκαταστάσεις, ενώ σε πλήρη λειτουργία το εργοστάσιο αναμένεται να απασχολεί περίπου 80 άτομα.
Η πηγή που βρίσκεται εντός του εργοστασίου και ανήκει στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων θα εξακολουθήσει να ανήκει στον δήμο. Η PepsiCo Hellas θα συνεχίσει να έχει εμπλοκή, καθώς θα αναλάβει τη διανομή του νερού.
Ποια είναι η N.U. Aqua
Πρόκειται για εταιρεία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και ανήκει σε γερμανικό όμιλο, ο οποίος μεταξύ άλλων εξαγόρασε το 75% της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» από την Άκτωρ. Ο γερμανικός όμιλος έχει προχωρήσει στην ίδρυση της Grecian Air Seaplanes, της εταιρείας που θα εκτελεί το πτητικό έργο των υδροπλάνων στην Ελλάδα, μια επένδυση που, σύμφωνα με την εταιρεία, στην πλήρη ανάπτυξή της θα ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ.
Ο γερμανικός όμιλος θα εισέλθει και στον κλάδο της ενέργειας με επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ. Πρόεδρος της N.U. Aqua είναι ο Δημήτριος Μπαμπάκος, ο οποίος εμφανίζεται ως διευθυντής και σε σειρά άλλων εταιρειών με έδρα την Κύπρο, που έχουν ως αντικείμενο τις διάφορες δραστηριότητες του γερμανικού ομίλου (DBMB Holdings Ltd., Axionair Ltd., η εταιρεία μέσω της οποίας έγινε η εξαγορά της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», DMLP Holdings κ.ά.).
Η ιστορία του θρυλικού εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι
Η ιστορία του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι ξεκινάει στην πραγματικότητα το 1907, όταν ο Κλέαρχος Καραντάνης ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιο νερού στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη, με την επωνυμία «Πηγή Καραντάνης Α.Ε.».
Η πορεία του εργοστασίου ήταν τότε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, καθώς πραγματοποιούσε εξαγωγές στην Ευρώπη, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στον Λίβανο, αποσπώντας 7 διεθνή βραβεία ποιότητας. Το εργοστάσιο αυτό αξιοποιούσε το νερό της πηγής που βρίσκεται εντός του χώρου του εργοστασίου της PepsiCo Hellas στο Λουτράκι.
Η πηγή αυτή πέρασε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στην ιδιοκτησία του Δήμου Λουτρακίου. Το 1968, το εργοστάσιο κατασχέθηκε από την Εθνική Τράπεζα και το 1971 εξαγοράστηκε από τον Νίκο Παναγόπουλο, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας αναψυκτικών Ήβη που είχε ιδρυθεί το 1926 στο Μαρούσι. Το εργοστάσιο στο Λουτράκι μετονομάστηκε από «Πηγή Καρντάνης Α.Ε.» σε «Ήβη Παναγόπουλος». Τα εμπορικά σήματα «Καραντάνης» δεν πωλήθηκαν μαζί με το εργοστάσιο, αν και ο νέος ιδιοκτήτης τα χρησιμοποιούσε μέχρι το 1983-84 (π.χ. το σήμα «Ηβη Καραντάνη») οπότε η οικογένεια Καραντάνη κέρδισε στη σχετική δικαστική διαμάχη.
Το 1989 όλη η «Ηβη Παναγόπουλος» πωλήθηκε στον αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό και μετονομάσθηκε σε «Ρepsico-Ηβη».
Το 2012 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε το εργοστάσιο, ενώ όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν διάφορες συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές, οι οποίες δεν είχαν ευοδωθεί.
Το 2016 ο πολυεθνικός κολοσσός έκλεισε και το εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών στα Οινόφυτα. Αντιθέτως συνεχίζει να λειτουργεί το εργοστάσιο της Tasty Foods στον Αγιο Στέφανο. Στα τέλη του 2020 συγχωνεύτηκαν η PepsiCo – Ηβη με την Tasty Foods και πλέον η εταιρεία ονομάζεται PepsiCo Hellas.
Πηγή: Καθημερινή
Ξεμένουν από κρέας τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία λόγω έλλειψης διοξειδίου του άνθρακα!
Επιχειρήσεις τροφίμων: Ο κώδικας για τη διαχείριση των τροφικών αλλεργιογόνων
Μολυσμένο νερό: 50 δηλητηριάσεις στην Ιρλανδία
Γιώργος Βάρσος: Οι “πικρές” στιγμές της γλυκιάς ιστορίας της θρυλικής οικογένειας των ζαχαροπλαστών