Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η KYA των έκτακτων μέτρων με ισχύ 3 Μαίου για εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις

ΑρχικήΝέαΗ KYA των έκτακτων μέτρων με ισχύ 3 Μαίου για εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις
spot_img

cibum team

Ενημερωθείτε για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Εστιατόρια

Συγκεκριμένα, για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering [πλην φοιτητικών εστιατορίων] προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

   Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
   α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,
   β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,
   γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
   – Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
   – Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
   – Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
   – Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
   – Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
   – Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
   – Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
   – Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
   – Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

 

μπουφές ξενοδοχείου
Εστιατόρια εντός Ξενοδοχείων

Οι όροι για την μέγιστη επιτρεπόμενη δυναμικότητα, δηλαδή τον μέγιστο αριθμό των ταυτόχρονων πελατών στα εστιατόρια των ξενοδοχείων είναι οι εξής:

Εσωτερικοί χώροι: πληρότητα 50% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ).
Παράδειγμα: μία σάλα 100τμ που κανονικά έχει δυναμικότητα 100/1,3 = 97 άτομα, για την περίοδο αυτή θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 48 άτομα.
Εξωτερικοί χώροι: πληρότητα 40% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παο. Α του άρθρου 14 τικ υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/0,70 τ.μ).
Παράδειγμα: μία σάλα 100τμ που κανονικά έχει δυναμικότητα 100/0,70 = 142 άτομα, για την περίοδο αυτή ο εν λόγω εξωτερικός χώρος θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 57 άτομα.
Εννοείται πως στους χώρους τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη τους, δηλαδή απόσταση μεταξύ τραπεζιών
>90cm αν δεν μεσολαβεί καρέκλα μεταξύ των τραπεζιών,
>1,2m αν μεσολαβούν καρέκλες στο ένα τραπέζι και
>1,8m αν μεσολαβούν καρέκλες και στα δύο τραπέζια.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα