Ποιες ενέργειες προτείνει η Κομισιόν για τη βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων στη Κύπρο.
Σε έλεγχο της Κομισιόν που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από τις 9 έως τις 19 Απριλίου 2024 και αποτελούσε μέρος του προγραμματισμένου προγράμματος εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων), αξιολογήθηκε το σύστημα επίσημων ελέγχων στον τομέα της υγιεινής των τροφίμων για την πρόληψη της μικροβιολογικής μόλυνσης σε τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης και να αξιολογηθεί το σύστημα επίσημων ελέγχων στον τομέα της ιχνηλασιμότητας των φύτρων και των σπόρων που προορίζονται για φύτρες, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμοστέων μικροβιολογικών κριτηρίων και της έγκρισης των εγκαταστάσεων παραγωγής φύτρων.
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύστημα επίσημων ελέγχων για τα τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης που καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής, το οποίο υποστηρίζεται από σχέδιο παρακολούθησης και κατάλληλη εργαστηριακή ικανότητα.
Παρατηρήθηκε ικανοποιητική πρόοδος στη βελτίωση του συστήματος επίσημων ελέγχων από τον προηγούμενο έλεγχο, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του επηρεάζεται από:
- Tο γεγονός ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες σχετικά με την αναφορά μη συμμορφώσεων δεν εφαρμόζονται, σε σημείο που οι επίσημες εκθέσεις να παρουσιάζουν μια κατάσταση συμμόρφωσης, ενώ αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
- Eλλιπείς γνώσεις των επιθεωρητών σε ορισμένους τομείς ελέγχου, όσον αφορά τις προϋποθέσεις, την παρακολούθηση και την επαλήθευση στο πλαίσιο της ανάλυσης κινδύνων και των κρίσιμων σημείων ελέγχου και των απαιτήσεων που σχετίζονται με τη Listeria monocytogenes στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
Η έκθεση καλεί τις Κυπριακές αρμόδιες αρχές να:
- Παρέχουν αποτελεσματική κατάρτιση και τεχνική υποστήριξη (συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών εργασίας), ώστε να διασφαλίζονται αποτελεσματικοί και κατάλληλοι επίσημοι έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων των μικροβιολογικών κινδύνων.
- Διασφαλίζουν ότι οι επίσημοι έλεγχοι των μεταποιητών που παράγουν έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης περιλαμβάνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των μέτρων που εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων για τη μείωση του κινδύνου που συνδέεται με τη Listeria monocytogenes
- Διασφαλίζουν ότι μετά τον εντοπισμό των μη συμμορφώσεων, λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα ώστε ο ενδιαφερόμενος φορέας εκμετάλλευσης να αποκαταστήσει τη μη συμμόρφωση και να αποτρέψει περαιτέρω περιπτώσεις τέτοιων μη συμμορφώσεων.
- Εφαρμόζουν τις υφιστάμενες διαδικασίες για την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας και της καταλληλότητας των επίσημων ελέγχων, διασφαλίζοντας ότι οι εκθέσεις επιθεώρησης παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία τόσο για την επάρκεια όσο και για την ποιότητα των εν λόγω ελέγχων.