Ιστορική ανάκληση 10.000 αντίτυπων περιοδικού με συνταγές…
Είναι μερικές ειδήσεις στον κλάδο των τροφίμων, που αξίζει να επανέρχονται στην επικαιρότητα προς γνώση και συμμόρφωση. Άλλωστε πολλές επιστημονικές μελέτες βασίζονται σε παλαιότερα ευρήματα όπως και οι νέες ανακαλύψεις δεν θα προέκυπταν εάν δεν στηρίζονταν στην ιστορία των τροφίμων. Γι αυτό αξίζει να επανέλθει στο προσκήνιο μία τραγική περίπτωση όπου μία λάθος συνταγή προκάλεσε οξεία συμπτώματα δηλητηρίασης σε τέσσερις ανθρώπους. Και αυτό το περιστατικό, δείχνει ότι οι συνταγές δεν πρέπει να γράφονται και να μοιράζονται “ελαφρά τη καρδία’… Παρά τα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια με τα social media που ο καθένας μπορεί να γράφει και να λέει ότι θέλει, μία συνταγή για να βγει, να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει χρειάζεται πολλές δοκιμές, γνώσεις και εμπειρία.
Για την υπόθεση της δηλητηρίασης ευθύνεται το Σουηδικό περιοδικό τροφίμων Matmagasinet που το 2008 ανακάλεσε 10.000 αντίτυπα μετά από ένα λάθος σε μια από τις συνταγές του που οδήγησε σε δηλητηρίαση τεσσάρων ανθρώπων.
“Υπήρχε ένα λάθος σε μια συνταγή για κέικ μήλου. Αντί να ζητήσει δύο πρέζες μοσχοκάρυδο, είπε ότι χρειάζονταν 20 καρύδια μοσχοκάρυδου“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αρχισυντάκτρια του Matmagasinet Ulla Cocke. «Γνωρίζουμε ότι τέσσερις ενήλικες έφαγαν ένα κέικ από αυτή τη συνταγή και δεν ένιωθαν καλά», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι προφανώς πολύ λυπηρό».
Τα τέσσερα άτομα είχαν παρουσιάσει συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως ζάλη και πονοκεφάλους, αλλά τώρα αισθάνονταν καλύτερα, είπε.
Όταν το Matmagasinet ανακάλυψε για πρώτη φορά το λάθος, έστειλε αμέσως επιστολές στους 50.000 συνδρομητές του και τοποθέτησε ένα φυλλάδιο μέσα στα αντίτυπα, προειδοποιώντας ότι «υψηλές δόσεις μοσχοκάρυδου μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα δηλητηρίασης».
«Στην αρχή πιστεύαμε ότι αυτό θα ήταν αρκετό, γιατί πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι κάποιος θα έψηνε ή θα έτρωγε αυτό το κέικ, αφού τόσο πολύ μοσχοκάρυδο θα του έδινε μια φρικτή, πικρή γεύση κ», είπε ο Cocke.
Μόλις έγινε σαφές ότι οι άνθρωποι είχαν δηλητηριαστεί από την τούρτα, το περιοδικό αποφάσισε αμέσως να ανακαλέσει όλα τα αντίτυπα του περιοδικού από τα καταστήματα.
Το τριμμένο μοσχοκάρυδο σε υψηλές δόσεις παράγει ένα δυνατό παραισθησιογόνο παρόμοιο με το LSD ενώ μπορεί να εμφανιστεί οξεία τοξικότητα. Δύο κουταλιές της σούπας αλεσμένο μοσχοκάρυδο, ένα έως τρία ολόκληρα μοσχοκάρυδα ή 5 g μοσχοκάρυδο σε σκόνη μπορεί να προκαλέσουν κλινικά συμπτώματα παραισθήσεων, ναυτία και εμετό αναφέρει επιστημονική μελέτη. Και μία άλλη μελέτη υποστηρίζει πως η κατανάλωση σπόρων μοσχοκάρυδου σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί μια παραισθησιογόνο δράση, η οποία ακολουθείται από δυσάρεστες παρενέργειες όπως έξαψη προσώπου και ταχυκαρδία. Η δηλητηρίαση από μοσχοκάρυδο έχει συνδεθεί με ανεπάρκεια οργάνων και ακόμη και θάνατο όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα.
Το μοσχοκάρυφο δεν είναι το μοναδικό συστατικό που σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς για την υγεία επιπτώσεις. Και οι υψηλές δόσεις γλυκόριζας μπορεί να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλά επίπεδα καλίου, προκαλώντας προβλήματα σε άτομα με καρδιακές παθήσεις.