Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που “καυχιούνται” για τα επίπεδα άγχους τους θεωρούνται λιγότερο ικανοί και λιγότερο συμπαθείς από τους συναδέλφους τους.
Το αίσθημα άγχους είναι μια δυστυχώς κοινή εμπειρία μεταξύ των εργαζομένων – και μια εμπειρία με σημαντικές συνέπειες για την προσωπική και επαγγελματική ευημερία. Ωστόσο, εκτός από την προσπάθεια διαχείρισης υψηλών επιπέδων άγχους, ορισμένοι υπάλληλοι “καυχιούνται” ενεργά για αυτό, σε άλλους στη δουλειά. Και ενώ η εργασία είναι περιστασιακά αγχωτική για όλους, μερικοί άνθρωποι φέρουν το άγχος ως σήμα τιμής. Ωστόσο έρευνα από το University of Georgia Terry College of Business διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δείχνουν με όλους τους τρόπους τα επίπεδα άγχους τους, θεωρούνται λιγότερο ικανοί και λιγότερο συμπαθείς από τους συναδέλφους τους.
Σε μια αρχική έρευνα, 360 συμμετέχοντες συνέκριναν δηλώσεις φανταστικών συναδέλφων που μόλις επέστρεψαν από ένα συνέδριο. Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τον φανταστικό συνάδελφό τους ως προς την αρεστότητα, την ικανότητα και την πιθανότητα να τον βοηθήσουν στη δουλειά.
Στην έρευνα, ο “αγχωμένος συνάδελφος” περιέγραψε το συνέδριο ως “ένα ακόμα πράγμα στο πιάτο μου. Και είχα ήδη στρες στο μέγιστο… δεν έχετε ιδέα από το άγχος που βρίσκομαι.” Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν αυτό το άτομο ως σημαντικά λιγότερο συμπαθές και λιγότερο ικανό από κάποιον που είπε απλώς ότι η δουλειά ήταν αγχωτική ή που απλώς μίλησε για το πόσο σπουδαίο ήταν το συνέδριο. Οι συμμετέχοντες είπαν επίσης ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν τον παραπονούμενο συνάδελφο εάν ήταν υπερβολικά επιβαρυμένος στη δουλειά.
Η ερευνητική ομάδα, βρήκε παρόμοια αποτελέσματα όταν εξέτασε επιπλέον 218 υπαλλήλους σε πραγματικές συνθήκες σχετικά με τις εμπειρίες τους από «καυχησιάρηδες του στρες». Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι με συναδέλφους που αγχώνονται, συχνά ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα προσωπικού άγχους και εξουθένωσης.
«Αυτή είναι μια συμπεριφορά που όλοι έχουμε δει και μπορεί όλοι να το έχουμε κάνει κάποια στιγμή», είπε η Τζέσικα Ρόντελ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια διαχείρισης στο Terry College of Business της UGA. “Όταν αναρωτιόμουν γιατί οι άνθρωποι το κάνουν αυτό, σκέφτηκα ότι ίσως μιλάμε για το άγχος μας επειδή θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε αρκετά καλοί. Ανακαλύψαμε ότι αυτός ο τρόπος επικοινωνίας συχνά αποτυγχάνει και τελικά βλάπτουν τον εαυτό τους κάνοντας αυτό που πιστεύουν ότι θα τους κάνει να φαίνονται καλύτεροι στους συναδέλφους τους» “.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.