ΑρχικήΝέαλιανικήΣκλαβενίτης: Στα 6,13 δισ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου το 2025 –...

Σκλαβενίτης: Στα 6,13 δισ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου το 2025 – Αύξηση 62% (2,34 δισ.) την τελευταια πενταετία

Ρεκόρ πωλήσεων, 548 καταστήματα, 43.445 εργαζόμενοι και επενδυτικό σχέδιο 350 εκατ. ευρώ για τη διετία 2026-2027.

3 λεπτά ανάγνωσης

Ο όμιλος Σκλαβενίτη ολοκλήρωσε το 2025 με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 6,13 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 10,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση και σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του σύμφωνα με το mononews.gr. Η πορεία του ομίλου κινήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τη συνολική αγορά οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, οι πωλήσεις του κλάδου αυξήθηκαν κατά 7,1%, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών της αγοράς διαμορφώθηκε στα 16,2 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες του ομίλου εκτείνονται στην Ελλάδα και την Κύπρο μέσω της Σκλαβενίτης, ενώ στο επιχειρηματικό του χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται η Χαλκιαδάκης στην Κρήτη, στην οποία διατηρεί συμμετοχή 60%, καθώς και η The Mart, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του cash & carry. Στην ενίσχυση των μεγεθών του συνέβαλε και η ενσωμάτωση της αλυσίδας Παπαντωνίου στην Κύπρο, με αποτέλεσμα το δίκτυο της Σκλαβενίτης στη χώρα να αριθμεί πλέον 27 καταστήματα μετά την προσθήκη εννέα νέων σημείων πώλησης.

- Advertisement -

Σε επίπεδο ομίλου λειτουργούν συνολικά 548 καταστήματα, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό ανέρχεται σε 43.445 εργαζομένους. Η μέση ημερήσια επισκεψιμότητα διαμορφώνεται σε περίπου 816.000 πελάτες. Στην ελληνική αγορά, οι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης διαθέτουν 466 καταστήματα, έξι Κέντρα Διανομής Παραγγελιών eMarket και επτά Κέντρα Διανομής. Η εταιρεία εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 721.000 καταναλωτές, απασχολεί 36.704 εργαζομένους και συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών κατά την τελευταία πενταετία αποτυπώνει τη συνεχή αύξηση του κύκλου εργασιών. Το 2020 ο ενοποιημένος τζίρος του ομίλου είχε διαμορφωθεί στα 3,79 δισ. ευρώ, ενώ το 2025 ανήλθε στα 6,13 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας συνολική αύξηση σχεδόν 62%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην απασχόληση. Το προσωπικό του ομίλου αυξήθηκε από 30.251 εργαζομένους το 2020 σε 43.445 το 2025, γεγονός που αντιστοιχεί στη δημιουργία περισσότερων από 13.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε πέντε χρόνια. Αύξηση καταγράφεται και στην επισκεψιμότητα των καταστημάτων. Ο μέσος ημερήσιος αριθμός πελατών διαμορφώθηκε στις 664.000 το 2023, αυξήθηκε στις 712.000 το 2024 και έφτασε τις 816.000 το 2025, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερους από 150.000 επιπλέον πελάτες ημερησίως μέσα σε περίπου δύο χρόνια.

- Advertisement -

Για την περίοδο 2026-2027 ο όμιλος έχει προγραμματίσει επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την ίδρυση 15 νέων καταστημάτων, την ανακαίνιση 60 υφιστάμενων σημείων πώλησης και την κατασκευή νέου Κέντρου Διανομής Προϊόντων Ελεγχόμενης Θερμοκρασίας στη Φούσα Ασπροπύργου, συνολικής επιφάνειας 45.000 τετραγωνικών μέτρων.

Παράλληλα συνεχίζεται η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον τομέα της εστίασης και των έτοιμων γευμάτων. Μέσα στο 2026 λειτούργησαν τρία νέα Food Hall σε χώρους όπου προηγουμένως λειτουργούσε η «Σπιτική Κουζίνα», ενώ προγραμματίζεται η λειτουργία δύο ακόμη καταστημάτων σε Κουκάκι και Πειραιά. Την ίδια περίοδο ολοκληρώνεται στη Μαγούλα νέο κέντρο παραγωγής έτοιμων γευμάτων, με δυνατότητα παραγωγής έως 250.000 μερίδων ημερησίως.

- Advertisement -

Στο επενδυτικό σχέδιο του ομίλου περιλαμβάνεται επίσης η ανάπτυξη του μεγαλύτερου Food Hall στην Ελλάδα στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Πίτσος στον Ρέντη. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων από 1.200 νέων θέσεων εργασίας. Ο χώρος σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως πολυχώρος γαστρονομίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, με εκτιμώμενη ημερήσια επισκεψιμότητα που θα υπερβαίνει τους 20.000 επισκέπτες.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Πρωινό: Βρώμη ή δημητριακά; Ποια επιλογή βοηθά περισσότερο στη ρύθμιση του σακχάρου – Του Νίκου Ζορζοβίλη

Οι φυτικές ίνες, ο βαθμός επεξεργασίας και η πρόσθετη ζάχαρη καθορίζουν την επίδραση του πρωινού γεύματος στα επίπεδα γλυκόζης

Βίντεο από το σκάνδαλο κρέατος στην Ευρώπη: 60 χώρες σε επιφυλακή, συλλήψεις και δύο εκθέσεις καταπέλτης για απάτη και σάπια κρέατα

Δύο επίσημες εκθέσεις φωτίζουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο κρέατος των τελευταίων ετών στην Ευρώπη.

Λούτρινα παιχνίδια: Νέα μελέτη αποκαλύπτει έκθεση παιδιών σε «παντοτινές χημικές ουσίες» PFAS

Ερευνητές εντόπισαν PFAS σε όλα τα παιχνίδια που εξετάστηκαν και έδειξαν ότι ορισμένες ουσίες μπορούν να μεταφερθούν στο σάλιο όταν τα παιδιά τα βάζουν στο στόμα