Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl De: Ανάκληση δημοφιλούς γεύματος λόγω κινδύνου για τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl De: Ανάκληση δημοφιλούς γεύματος λόγω κινδύνου για τους καταναλωτές
spot_img

Μαζική ανάκληση γεύματος κοτόπουλου με μανιτάρια και ζυμαρικά από τα Lidl στη Γερμανία.

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Γερμανία προχώρησε σε άμεση ανάκληση έτοιμου κοτόπουλου με μανιτάρια και ζυμαρικά, με ημερομηνίες λήξης στις 27 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου. Πρόκειται για το Chef Select Hähnchengeschnetzeltes in Champignon-Rahmsauce mit Spiralnudeln, 400g που πωλήθηκε από όλα τα Lidl της χώρας και για λόγους συνεπούς προστασίας των καταναλωτών, η Lidl στη Γερμανία αντέδρασε αμέσως και αφαίρεσε το επηρεαζόμενο προϊόν από την πώληση. Το προϊόν είναι της εταιρείας Allgäu Fresh Foods GmbH & Co. KG. και η αλυσίδα προειδοποιεί τους καταναλωτές που το έχουν αγοράσει να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στα σημεία πώλησης. Να σημειωθεί ότι το ίδιο προϊόν πωλείται και από τα σουπερμάρκετ Kaufland τα οποία επίσης προχώρησαν σε άμεση ανάκληση.

Το κοτόπουλο είναι «μολυσμένο» με σουσάμι όπως αναφέρει η αρχή ασφάλειας τροφίμων της χώρας lebensmittelwarnung. Το σουσάμι δεν αναγράφεται στην ετικέτα, και «άτομα με αλλεργία στο σουσάμι μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση». Να σημειωθεί ότι από την αρχή του 2024 η αλυσίδα Lidl στη Γερμανία έχει προχωρήσει σε τρείς ανακλήσεις: ψωμί του τοστ που περιείχε μεταλλικά κομμάτια, μπισκότα επίσης με μεταλλικά κομμάτια και πατατάκια λόγω μη δηλωμένων αλλεργιογόνων.

Το γεύμα κοτόπουλου που ανακλήθηκε από τα Lidl στη Γερμανία λόγω αδήλωτου αλλεργιογόνου.

Τα πιο κοινά αδήλωτα αλλεργιογόνα ευθύνονται για το 90% όλων των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων και πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 40% των απορρίψεων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Αμερική (ΗΠΑ) αποδίδονται σε ακατάλληλες ετικέτες τροφίμων, ενώ το 30% των ανακλήσεων προέρχεται από αδήλωτα αλλεργιογόνα.  Οι αναφορές αλλεργίας σε σπόρους σουσάμι έχουν αυξηθεί τον 21ο αιώνα, είτε λόγω της πραγματικής αύξησης από την έκθεση σε περισσότερα τρόφιμα με σουσάμι είτε λόγω της αύξησης της ευαισθητοποίησης. Το σουσάμι είναι ένα δυνητικά ισχυρό αλλεργιογόνο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του δέρματος, του γαστρεντερικού και της αναπνευστικής οδού και αναφυλαξία. Ο επιπολασμός της αλλεργίας στο σουσάμι εξαρτάται από τις τοπικές δίαιτες και κυμαίνεται από 0,1% έως 0,9%. Ο υψηλός κίνδυνος τυχαίας έκθεσης στο σουσάμι έχει οδηγήσει σε υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με αλλεργία στο σουσάμι είναι επίσης αλλεργικοί στα φιστίκια/τους ξηρούς καρπούς.

 Όταν κάποιος έχει αλλεργία στο σουσάμι, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο συνήθως καταπολεμά τις λοιμώξεις, αντιδρά υπερβολικά στις πρωτεΐνες του σουσαμιού. Εάν το άτομο τρώει κάτι που περιέχει σουσάμι, το σώμα πιστεύει ότι αυτές οι πρωτεΐνες είναι επιβλαβείς εισβολείς και ανταποκρίνεται δουλεύοντας πολύ σκληρά για να καταπολεμήσει τον εισβολέα. Αυτό προκαλεί αλλεργική αντίδραση.

Η έκταση της αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ των ατόμων. Οι τροφικές αλλεργίες εκδηλώνονται σε αντιδράσεις της βλεννογόνου μεμβράνης, για παράδειγμα με τη μορφή διόγκωσης των βλεννογόνων σε όλο το στόμα, τη μύτη (αλλεργική ρινίτιδα) και το λαιμό και οίδημα της γλώσσας. Τα συμπτώματα στη γαστρεντερική περιοχή περιλαμβάνουν: Ναυτία, έμετο, μετεωρισμός και διάρροια. Ωστόσο, οι τροφικές αλλεργίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αντιδράσεις της αναπνευστικής οδού με στένωση των βρόγχων (αλλεργικό άσθμα) και του δέρματος (ατοπικό έκζεμα, κνησμός και κνίδωση). Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί απειλητικό για τη ζωή αναφυλακτικό σοκ. Δυνητικά απειλητική για τη ζωή, η αναφυλακτική έναρξη μιας αλλεργικής αντίδρασης χαρακτηρίζεται από αναπνευστική δυσχέρεια, όπως υποδεικνύεται από συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή και κυάνωση, καθώς και κυκλοφορική βλάβη που μπορεί να περιλαμβάνει αδύναμο σφυγμό, χλωμό δέρμα και λιποθυμία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα