Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Hr: Πλαστικά κομμάτια σε αλάτι – Άμεση ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Hr: Πλαστικά κομμάτια σε αλάτι – Άμεση ανάκληση
spot_img

Μικροπλαστικά σε επιτραπέζιο αλάτι της Lidl Κροατίας.

Η Κρατική Επιθεώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας ενημέρωσε σήμερα τους καταναλωτές για την ανάκληση από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl, του προϊόντος Deluxe Πέτρινο αλάτι Ιμαλαΐων, 400 g, με ημερομηνία Best Before  05/02/2027, λόγω της παρουσίας πλαστικών κομματιών.

Το προϊόν δεν συμμορφώνεται με τον Κανονισμό 178/2002 σχετικά με τη θέσπιση των γενικών αρχών και προϋποθέσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη θέσπιση διαδικασιών στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων.

Λεπτομέρειες σχετικά με την ανάκληση προϊόντος είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της  Lidl https://www.lidl.hr/c/obavijest-o-povlacenju-opozivu-proizvoda/s10029608.

Πληροφορίες Προϊόντος:

Προμηθευτής: Lidl Stiftung & Co. KG, Stiftsbergstraße 1, Neckarsulm, Γερμανία

Κυκλοφορεί στην αγορά από: LIDL HRVATSKA d.o.o. κ.δ., Velika Gorica

Μικροπλαστικά σε επιτραπέζιο αλάτι

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Toxicology Reports το 2023 αποκάλυψε πως το επιτραπέζιο αλάτι είναι μολυσμένο με μικροπλαστικά (MP) αλλά τα επίπεδα ήταν υψηλότερα σε μη πιστοποιημένα/τυποποιημένα και πλαστά προϊόντα. Οι ερευνητές ανέλυσαν 40 διαφορετικές μάρκες αλατιού από συσκευασμένα με κανονικές ετικέτες μέχρι χύμα των 10 κιλών, αλάτι χωρίς επισήμανση και από μη εξουσιοδοτημένους λιανοπωλητές. Πιο συγκεκριμένα αναλύθηκαν θαλασσινό αλάτι (13) ορυκτό αλάτι (13), αλάτι χύμα (8) και μη τυποιημένο (6) που αγοράστηκαν από σουπερμάρκετ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα άλατα ήταν μολυσμένα με MP.

 Να σημειωθεί ότι και μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Environmental Science and Technology βρήκε μικροπλαστικά σε περισσότερο από το 90% του συσκευασμένου αλατιού για τρόφιμα —γνωστό και ως επιτραπέζιο αλάτι— προς πώληση στα καταστήματα. Η ομάδα, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Incheon της Νότιας Κορέας και την Greenpeace Ανατολικής Ασίας, ανέλυσε 39 μάρκες αλατιού που πωλούνται σε 21 χώρες. Τα 39 δείγματα προέρχονταν από την Αυστραλία, τη Λευκορωσία, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, την Κίνα, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Κορέα, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Σενεγάλη, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.

Μόνο τρία από τα δείγματα δεν είχαν ανιχνεύσιμα μικροπλαστικά. Το αλάτι που παρασκευάζεται σε χώρες της Ασίας είχε μακράν τα περισσότερα μικροπλαστικά από όλα τα δείγματα, κάτι που συσχετίζεται με το πού εισέρχεται το πλαστικό πιο συχνά στον ωκεανό. Με βάση τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο μέσος ενήλικας καταπίνει περίπου 2.000 κομμάτια μικροπλαστικού από επιτραπέζιο αλάτι ετησίως.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο