Οι ενώσεις μαγνησίου είναι ένα κοινό συστατικό πολλών θεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από το άγχος της σύγχρονης ζωής.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Marine Biology and Ecology έδειξε ότι δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μορφές της χημικής ουσίας ως έναν τρόπο που τους βοηθά να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες.
Σε δοκιμές που διεξήχθησαν σε παραλίες στην Κορνουάλη και στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που έδειξαν ότι οι μεγάλοι αμμόχελοι (Talitrus saltator) αυξάνουν τα επίπεδα ιόντων μαγνησίου στο σώμα τους καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες. Αυτό τους επιβραδύνει, ώστε να είναι λιγότερο δραστήριοι από ό,τι θα ήταν κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών.
Ωστόσο, η νέα μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι όταν θέλουν να εισέλθουν σε περίοδο βαθύ ύπνου τα πλάσματα αυτά έχουν τα μέσα μέσω των οποίων αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα μαγνησίου τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα υπερδιπλασιάζουν.
Λειτουργώντας ουσιαστικά ως ένα φυσικό ναρκωτικό, το μαγνήσιο βάζει το αμμόχελο σε κατάσταση νάρκωσης. Αυτή η αναγκαστική ανάπαυση σημαίνει ότι τα πλάσματα παραμένουν κρυμμένα σε λαγούμια έως και 30 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της παραλίας, χωρίς την ανάγκη να βγουν για τροφή ή νερό και σε κάποιο βαθμό προστατευμένα από τις χειμερινές συνθήκες στην επιφάνεια της άμμου.
Ο καθηγητής Σπάισερ, ένας εκ των δυό συγγραφέτων της μελέτης, έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας στα θαλάσσια και παράκτια είδη, συμπεριλαμβανομένων πολλών ερευνών για τα αμμόχελα στη Σκωτία.
Ο ίδιος δήλωσε: «Είναι γνωστό εδώ και πάνω από έναν αιώνα ότι οι μεγάλοι αμμόχελοι, συγγενείς των γαρίδων και των καβουριών, μπορούν να διαχειμάσουν θαμμένες βαθιά στην άμμο στην κορυφή των παραλιών, μακριά από την παλίρροια. Αυτό που δείχνει η μελέτη μας είναι ότι μπορεί να βοηθούν τον εαυτό τους να “κοιμηθεί” επιτρέποντας σε έναν φυσικό ναρκωτικό παράγοντα, τα ιόντα μαγνησίου, να συσσωρεύονται στα σωματικά τους υγρά».
«Τα υγρά που περιέχουν μαγνήσιο, όπως τα άλατα Epsom, χρησιμοποιούνται συνήθως από τους ανθρώπους για να χαλαρώσουν, αλλά και όταν εξετάζονται υδρόβια ζώα στο πλαίσιο επιστημονικών ερευνών. Η μελέτη μας δείχνει ότι και η φύση έχει βρει έναν τρόπο να το κάνει αυτό χωρίς εξωτερική συμμετοχή».
«Με αυτά τα δεδομένα και καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που εξαρτάται από τη θερμοκρασία, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το τι θα συμβεί καθώς ο κόσμος μας θερμαίνεται. Θα πάψουν να κοιμούνται οι αμμόχελοι και θα τρώνε όλη μέρα αποσυντιθέμενα ζώα; Ή θα αλλάξουν τις συνήθειες ύπνου τους προσαρμόζοντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το μαγνήσιο στα σωματικά τους υγρά;»