Δύο startup διεκδικούν την ευρεσιτεχνία… Τους καταναλωτές τους ρώτησαν;
Ποιος να το πίστευε ότι δυο startup θα διασταύρωναν τα ξίφη τους για το κρέας μαμούθ… αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Το καλοκαίρι του 2022 η Βελγική startup Paleo η οποία ειδικεύεται στις εναλλακτικές κρέατος ανακοίνωσε την ανάπτυξη κρέατος μαμούθ φυτικής προέλευσης. Οι ειδικοί της εταιρείας ανέλυσαν το DNA των μαμούθ που βρέθηκαν θαμμένα στον πάγο, και δημιούργησαν μέσω ζύμωσης ακριβείας, ένα νέο είδος πρωτεΐνης κρέατος με βάση το μαμούθ. Ισχυρίστηκαν δε πως η αίμη του μαμούθ έχει ισχυρότερο άρωμα και γεύση και μάλιστα κατέθεσαν και αίτημα για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Πριν λίγες ημέρες όμως εμφανίστηκε και άλλη εταιρεία που φτιάχνει κρέας μαμούθ. Πρόκειται για τη αυστραλιανή εταιρεία Vow που παρουσίασε τον «κεφτέ μαμούθ» στο Άμστερνταμ στο Μουσείο Επιστημών Nemo. Η VOW επίσης κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Η Paleo αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Vow και σκοπεύει να κινηθεί νομικά. «Όταν μάθαμε για την εκδήλωση της Vow, εκπλαγήκαμε. Στείλαμε ένα δελτίο τύπου πριν από εννέα μήνες για να ανακοινώσουμε ότι αναπτύξαμε την ίδια ακριβώς πρωτεΐνη μαμούθ (μυοσφαιρίνη), με βάση τη θεμελιώδη έρευνα και την καινοτομία μας», εξηγεί ο Hermes Sanctorum, Διευθύνων Σύμβουλος της Paleo.
«Όταν η Vow ισχυρίζεται ότι κανείς δεν έχει δοκιμάσει μυοσφαιρίνη μαμούθ, αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Αναπτύξαμε τη μυοσφαιρίνη μαμούθ και τη δοκιμάσαμε στο εργαστήριό μας. Το Mammoth myoglobin είναι μια τεχνολογία που αναπτύξαμε, υποβάλαμε αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας (που έχουν δημοσιευτεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο) και παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης πριν από πολύ καιρό».
Η απάντηση της VOW στο FoodIngredientsFirst είναι πως ο «κεφτές μαμούθ» δεν προορίζεται για ανθρώπινη (ή οποιαδήποτε άλλη) κατανάλωση και πράγματι δεν μπορεί να καταναλωθεί ως τροφή. Συγκεκριμένα, ο κεφτέδες μαμούθ συντηρείται σε φορμαλίνη και επικαλύπτεται με ρητίνη, σύμφωνα με την πραγματική του φύση ως μουσειακό έκθεμα που προορίζεται αποκλειστικά για προβολή και πρόκληση συζήτησης για το μέλλον των τροφίμων.