Εκστρατεία που ξεκίνησε από τη μητέρα ενός 14χρονου που πέθανε από τροφική αλλεργία ζητά αυστηρότερη σήμανση στα τρόφιμα και τα ποτά από τις εταιρείες τροφίμων.
Αυστηρότερη σήμανση στα τρόφιμα και τα ποτά ζητά μια νέα εθνική εκστρατεία στη Μεγάλη Βρετανία, αφιερωμένη στο 14χρονο Ruben Bousquet, που έχασε τη ζωή του από αναφυλακτικό σοκ το 2019, έπειτα από την κατανάλωση ποπ κορν στον κινηματογράφο.
Συγκεκριμένα το 2019 ο 14χρονος Ruben πήγε στον κινηματογράφο Greenwich Odeon με τον πατέρα του και παρήγγειλε ένα γλυκό ποπ κορν, το οποίο είχε ξαναγοράσει πολλές φορές και ένα ποτό. Προτού τα καταναλώσει, ρώτησε το προσωπικό αν ήταν ασφαλές για κατανάλωση, λόγω της δυσανεξίας του στη λακτόζη. Δυστυχώς, 30 λεπτά αργότερα πέθανε από αναφυλακτικό σοκ. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ίχνη αγελαδινού γάλακτος στο ποπ κορν.
Η εκστρατεία που ξεκίνησε από τη μητέρα του, Judith Bousquet, ονομάζεται “Judith’s Wish” (Η ευχή της Judith) και λειτουργεί σε συνεργασία με την ομάδα εκστρατείας κατά των αλλεργιών Allergy UK. Σύμφωνα με τον ιστότοπο East London Times, είναι η πρώτη της φιλανθρωπικής οργάνωσης εδώ και μια δεκαετία που ζητά καλύτερη σήμανση των τροφίμων.
“Η πλήρης αναγραφή των συστατικών που καταγράφονται και ελέγχονται με ακρίβεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής και προμήθειας είναι ζωτικής σημασίας, διότι αυτό είναι που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με τροφικές αλλεργίες να κάνουν ασφαλείς διατροφικές επιλογές”, φέρεται να είπε η μητέρα του αδικοχαμένου 14χρονου.
Η Allergy UK φιλοξένησε επίσης μια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με Κάλαντα με τίτλο “Judith’s Wish”, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube . Περιλάμβανε ζωντανές εμφανίσεις από μια χορωδία και ανάγνωση του ποιήματος του Ruben “Hope Still Remains”. Η συναυλία αποτέλεσε ένα μέσο ευαισθητοποίησης για τον κίνδυνο αλλεργιών, ειδικά τα Χριστούγεννα, μια γιορτή που αφορά σε μεγάλο βαθμό το φαγητό.
Στη Μεγάλη Βρετανία, οι επιχειρήσεις τροφίμων δεν υποχρεούνται από το νόμο να τοποθετούν πλήρη λίστα συστατικών στη συσκευασία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων. Αντίθετα, πρέπει να παρέχουν “πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αλλεργιογόνων συστατικών σε ένα τρόφιμο”. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ένα τρόφιμο είναι εντελώς χωρίς αλλεργιογόνα, καθώς μπορεί ακόμα και μικρές ποσότητες να χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μη λαμβάνουν επαρκή ενημέρωση για αυτό.
Δυστυχώς, ο Ruben δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση ανθρώπου που πέθανε, χωρίς να γνωρίζει ότι καταναλώνει κάποιο αλλεργιογόνο. Το 2017, η Celia Marsh έχασε επίσης τη ζωή της μετά την κατανάλωση ενός “vegan” σνακ Pret a Manger, μολυσμένο με πρωτεΐνη γάλακτος.
Ακόμη, τον Ιούλιο του 2016, η Natasha Ednan-Laperouse απεβίωσε σε ηλικία μόλις 15 ετών, έπειτα από κατανάλωση μιας μπαγκέτας, επίσης επωνυμίας Pret a Manger, η οποία δεν είχε στην ετικέτα της αναφορά για παρουσία σησαμιού, στο οποίο ήταν αλλεργική. Οι γονείς της Natasha, μάλιστα, έχουν αφιερωθεί έκτοτε στην στήριξη των ανθρώπων με αλλεργίες, δημιουργώντας το το Natasha Allergy Research Foundation και χρηματοδοτώντας μια κλινική δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία τεστάρεται το αν κοινά αλλεργιογόνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν θεραπεία για άτομα που υποφέρουν με χρόνιες τροφικές αλλεργίες.
Σε μνήμη της άτυχης Natasha τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2021 στη Μεγάλη Βρετανία ο “Νόμος της Natasha” για τα αλλεργιογόνα συστατικά και τρόφιμα. Ο νόμος απαιτεί από όλους τους εμπόρους λιανικής πώλησης τροφίμων να επιδεικνύουν πλήρη ετικέτα συστατικών και αλλεργιογόνων σε κάθε είδος τροφίμου που παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις τους και προσυσκευάζεται για άμεση πώληση.