Έρευνα του Πανεπιστημίου Wageningen για την παρουσία η μη ραδιενεργών ουσιών στα τρόφιμα, γάλα και ζωοτροφές.
Το Wageningen Food Safety Research εκτελεί πρόγραμμα παρακολούθησης της παρουσίας φυσικής και τεχνητής ραδιενέργειας στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών της Ολλανδίας.
Αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησης βασίζεται σε αρκετούς ευρωπαϊκούς και ολλανδικούς κανόνες και κανονισμούς. Το 2021 τα αποτελέσματα περίπου 2750 αναλύσεων γάμμα και περίπου 250 αναλύσεων βήτα σε τρόφιμα και ζωοτροφές δεν έδειξαν υπερβάσεις των μέγιστων επιτρεπόμενων επιπέδων. Τα περισσότερα δείγματα δεν έδειξαν αποτελέσματα πάνω από τα ελάχιστα ανιχνεύσιμα επίπεδα, γεγονός που έδειξε ότι οι συγκεντρώσεις ραδιενέργειας στα τρόφιμα και τα προϊόντα ζωοτροφών είναι γενικά πολύ χαμηλές. Με τα αποτελέσματα της ανάλυσης πραγματοποιείται ένας υπολογισμός της ετήσιας ετήσιας δόσης κατάποσης ως αποτέλεσμα των τεχνητών ραδιονουκλεϊδίων που υπάρχουν στα τρόφιμα.