Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη για την επίδραση της τοποθεσίας, στην ποιότητα των κρασιών της Δράμας

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜελέτη για την επίδραση της τοποθεσίας, στην ποιότητα των κρασιών της Δράμας
spot_img

Τοποθεσία αμπελώνα: Επιπτώσεις στη σύνθεση και την ποιότητα των κρασιών από διεθνείς και γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Δράμα.

Στόχος μελέτης από ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της τοποθεσίας στη σύνθεση και την ποιότητα των κρασιών από την αμπελουργική ζώνη ΠΓΕ Δράμας.

- Advertisement -

Σταφύλια από δύο λευκές (Sauvignon blanc, Ασύρτικο) και τρεις ερυθρές ποικιλίες (Merlot, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο) συλλέχθηκαν από εννέα τοποθεσίες εντός της ζώνης το 2022. Οι αμπελώνες εκτείνονται σε αποστάσεις που κυμαίνονται από αρκετές εκατοντάδες μέτρα έως 100 km και τα υψόμετρά τους ποικίλλουν από 820 m περίπου. Η οινοποίηση γινόταν με το ίδιο πρωτόκολλο ανάλογα με το είδος του κρασιού.

Τα κρασιά αναλύθηκαν για ποιοτικές παραμέτρους όπως το pH, η ολική οξύτητα, το αλκοόλ και η περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν η στοιχειακή σύσταση, η περιεκτικότητα σε φαινολικά, η αντιοξειδωτική ικανότητα και τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά των κρασιών. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν ότι εκτός από το είδος του κρασιού και την ποικιλία, η τοποθεσία επηρεάζει σημαντικά τις ποιοτικές παραμέτρους του κρασιού.

Η ανάλυση PCA αποκάλυψε ότι η τοποθεσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα του κρασιού. Οι περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά αποδείχθηκαν πιο κατάλληλες για συγκεκριμένες ποικιλίες, καθώς παράγουν κρασιά με πιο διακριτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα παρέχουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά διεθνών και γηγενών ποικιλιών ενόψει της υπερθέρμανσης του πλανήτη και βοηθούν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το καταλληλότερο φυτικό υλικό.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα