Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη για τις αιτίες πίσω από την παρουσία καρκινογόνων αφλατοξινών στα αποξηραμένα σύκα Τουρκίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελέτη για τις αιτίες πίσω από την παρουσία καρκινογόνων αφλατοξινών στα αποξηραμένα σύκα Τουρκίας
spot_img

Ανάλυση των ειδοποιήσεων RASFF για τον κίνδυνο μυκοτοξίνης σε τουρκικά αποξηραμένα σύκα, κατά τη διάρκεια 17 ετών.

Κάτι παραπάνω από… συχνά , κοινοποιούνται στο Ευρωπαϊκό σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF) ενημερώσεις για μυκοτοξίνες σε αποξηραμένα σύκα. Λόγω του ότι τα περισσότερα αποξηραμένα σύκα που εισάγονται στην Ευρώπη είναι προέλευσης Τουρκίας, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Control, αξιολόγησε τους κινδύνους από μυκοτοξίνες στα τουρκικά αποξηραμένα σύκα, κατά τα έτη παραγωγής από το 2002 έως το 2019 βάση δεδομένων από το RASFF.

Είναι δε σημαντικό και το εύρημα άλλης μελέτης για τις 10 κορυφαίες χώρες προέλευσης που συμμετείχαν στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ για τις αφλατοξίνες από το 1997 έως το 2022.  Η απόφαση υψηλότερου σοβαρού κινδύνου όσον αφορά τον αριθμό κοινοποίησης λήφθηκε για τα μολυσμένα αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία, ακολουθούμενα από τα φιστίκια από το Ιράν.

Η Τουρκία, αντιπροσωπεύει το 56% της παγκόσμιας παραγωγής αποξηραμένων σύκων και είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας, με 88.509 τόνους εξαγωγής το 2020. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία, ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας τουρκικών αποξηραμένων σύκων.

 Μια σημαντική ανησυχία για την ασφάλεια των αποξηραμένων σύκων είναι η παρουσία αφλατοξινών (AFs), οι οποίες παράγονται σε θερμές και υγρές συνθήκες. Οι κύριες μυκοτοξίνες στα αποξηραμένα σύκα, οι AFs (B1, B2, G1, G2), αναγνωρίζονται ως εξαιρετικά τοξικοί διατροφικοί παράγοντες κινδύνου  και έχουν ταξινομηθεί ως «καρκινογόνες ενώσεις για τον άνθρωπο» (ομάδα 1) σύμφωνα με στον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Η ΕΕ έχει θέσει ανώτατα ρυθμιστικά όρια για AF στα αποξηραμένα σύκα σε 6 μg/kg για AFB1 και 10 μg/kg για τη συνολική AF (συμπεριλαμβανομένων των B1, B2, G1, G2) (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1058/2012).

Η ξήρανση των σύκων ξεκινά στο δέντρο καθώς τα ημίξηρα σύκα, με περιεκτικότητα σε υγρασία περίπου 30-50%, πέφτουν στο έδαφος και συλλέγονται από τους αγρότες χρησιμοποιώντας πλαστικά ή ξύλινα κιβώτια και τοποθετούνται για ξήρανση στον ήλιο.  Μετά την ξήρανση, οι αγρότες ταξινομούν τα αποξηραμένα σύκα σε διακριτές ποιοτικές κατηγορίες σύμφωνα με το τουρκικό πρότυπο για τα αποξηραμένα σύκα, με βάση κριτήρια όπως η περιεκτικότητα σε υγρασία, το χρώμα και η αναλογία των ελαττωματικών ξηρών σύκων ανά κιλό προϊόντος. Η αλυσίδα διανομής ξεκινά με τους αγρότες που πωλούν αποξηραμένα σύκα σε εμπόρους, οι οποίοι στη συνέχεια τα προμηθεύουν σε αποθήκες ή απευθείας σε εξαγωγικές εταιρείες. Οι εξαγωγείς αγοράζουν αποξηραμένα σύκα από αποθήκες για να καλύψουν τις εξαγωγικές απαιτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ή τα αγοράζουν απευθείας από τους αγρότες κατά την έναρξη της συγκομιδής.

Προκειμένου να ελεγχθεί η μόλυνση με AF στα αποξηραμένα σύκα – η οποία μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένου του αγροκτήματος κατά την προ-συγκομιδή και τη συγκομιδή, στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κατά την επεξεργασία και αποθήκευση, καθώς και κατά τη μεταφορά, η Τουρκία  έχει εφαρμόσει σημαντικά μέτρα όλα αυτά τα χρόνια.  Στα μέτρα περιλαμβάνονται τεχνικές αγνοποίησης και ξήρανσης, χρήση κιβωτίων και καλυμμάτων κάτω από τα δέντρα και εισαγωγή της υπεριώδους ακτινοβολίας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας για τον διαχωρισμό αποξηραμένων σύκων μολυσμένων με AF. Παρά αυτές τις προσπάθειες, η συνεπής συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας δεν επιτυηχάνεται όπως τονίζεται από τους ελέγχους ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ και τις συνεχείς ειδοποιήσεις από την πύλη RASFF με αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές απώλειες πέραν των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.

Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των παραγόντων που επηρεάζουν, όπως οι καιρικές συνθήκες, η γεωργία και η μεταποίηση πρακτικές, καθώς και στοιχεία που δεν σχετίζονται με το προϊόν, όπως οι ποσότητες εξαγωγών και οι κανονιστικές αλλαγές, πραγματοποιήθηκαν κατά την ανάλυση των τάσεων ετήσιων και μηνιαίων κοινοποιήσεων. Τα έτη που χαρακτηρίστηκαν από συνθήκες ξηρασίας κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό ειδοποιήσεων. Συγκεκριμένα, τα έτη 2007 και 2012 αντιστοιχούσαν με κορυφές στις κοινοποιήσεις (104 και 117, αντίστοιχα), υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ των συνθηκών ξηρασίας και των αυξημένων ειδοποιήσεων – εύρημα που υποστηρίζεται από την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τη μόλυνση από μυκοτοξίνες. 

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως παράγοντες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, μαζί με τις γεωργικές πρακτικές και, τις συνθήκες επεξεργασίας και αποθήκευσης, μπορούν να επηρεάσουν τη μόλυνση των αποξηραμένων σύκων από μυκοτοξίνες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένες στρατηγικές ελέγχου. Η παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών, όπως η ξηρασία, και οι ειδοποιήσεις RASFF, και, κατά συνέπεια, η μόλυνση από μυκοτοξίνες, δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση για την καλύτερη κατανόηση και πρόβλεψη αυτής της σχέσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο