Αν και πολλά άγρια πουλιά φέρουν Salmonella, τα στελέχη των βακτηρίων που μεταφέρουν συνήθως δεν φιλοξενούν γονίδια μικροβιακής αντοχής, σύμφωνα με ερευνητές του Penn State, οι οποίοι ηγήθηκαν μιας ομάδας που διεξήγαγε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πανεθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ.
Αυτά είναι καλά νέα, σύμφωνα με τον αρχηγό της ομάδας Εντ Ντάντλεϊ, καθηγητή Επιστήμης Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Penn State.
“Αν και γνωρίζουμε εδώ και λίγο καιρό ότι τα άγρια πουλιά μπορούν να μεταφέρουν Salmonella, τα στελέχη που μεταφέρουν φαίνεται να είναι λιγότερο ανησυχητικά για την ανθρώπινη υγεία”, ανέφερε. “Η υπόθεση ήταν ότι αυτά τα στελέχη της Salmonella – όπως και τα βακτήρια που μπορούμε να απομονώσουμε από εξημερωμένα ζώα εκτροφής – θα μεταφέρουν μεγάλο αριθμό γονιδίων μικροβιακής αντοχής. Βρήκαμε ότι το αντίθετο είναι αλήθεια.”
Τα άγρια πτηνά είναι γνωστό ότι είναι κοινές δεξαμενές Salmonella enterica, ένα παθογόνο που αρρωσταίνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εξήγησε ο Dudley, και οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα άγρια πουλιά που μεταφέρουν ανθεκτική στα αντιμικροβιακά Salmonella enterica αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία επειδή μπορούν να μεταδώσουν τα ανθεκτικά βακτήρια σε μεγάλες περιοχές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα άγρια πουλιά δεν χρησιμεύουν ως σημαντικές δεξαμενές ανθεκτικών στελεχών Salmonella enterica.
Για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν αλληλουχία ολόκληρου γονιδιώματος 375 στελεχών Salmonella enterica από άγρια πτηνά που συλλέχθηκαν σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ από το 1978 έως το 2019 για να εξετάσουν τη βακτηριακή αντοχή στα αντιβιοτικά και τα βαρέα μέταλλα. Η μελέτη – στην οποία πρωτοστάτησε ο Yezhi Fu, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ερευνητική ομάδα του Dudley στο Κολέγιο Γεωργικών Επιστημών – απαντά σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζουν τα αποδημητικά πτηνά στη μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο.
Οι ερευνητές ανέφεραν στην Περιβαλλοντική Μικροβιολογία ότι διαπίστωσαν πως το Typhimurium ήταν το κυρίαρχο στέλεχος Salmonella enterica, αντιπροσωπεύοντας το 68% των απομονώσεων των πτηνών. Ωστόσο, λιγότερο από το 2% αυτών των απομονωθέντων στελεχών αναγνωρίστηκαν ως πολυ-αντιμικροβιακά ανθεκτικά ή ανθεκτικά σε βαρέα μέταλλα. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι όλη η πολυανθεκτική Salmonella enterica απομονώθηκε από τα υδρόβια πτηνά ή τα αρπακτικά ζώα. και καθόλου από τα ωδικά πτηνά.
Τα απομονωθέντα στελέχη που εξετάστηκαν στη μελέτη προήλθαν από το Εθνικό Κέντρο Υγείας άγριας ζωής, το οποίο αποτελεί μέρος ενός εργαστηρίου γεωλογικής έρευνας των ΗΠΑ. Η ομοσπονδιακή σύνδεση προέκυψε από την ερευνητική ομάδα του Ντάντλεϊ που ήταν μέρος του προγράμματος Παρακολούθησης Γονιδιώματος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων από το 2016. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, σημείωσε, είναι να μάθει πώς να χρησιμοποιεί την ολοένα και πιο ισχυρή ικανότητα αλληλουχίας βακτηριακών γονιδιωμάτων για να μάθει περισσότερα για παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα, όπως η Salmonella.
“Συνεργαστήκαμε με το Εθνικό Κέντρο Υγείας άγριας ζωής επειδή έχει αυτή τη γενετικά εκπληκτική συλλογή απομονώσεων Salmonella που συλλέγονται για περισσότερα από 40 χρόνια από άρρωστα αποδημητικά πουλιά”, δήλωσε. “Είναι μια ευκαιριακή συλλογή για εμάς, και κάποιος απλά έπρεπε να την αναλύσει. Απέδωσε πληροφορίες που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει πουθενά αλλού.”
Η ερευνητική ομάδα του Dudley συνέχισε να αναλύει αυτή την ομοσπονδιακή συλλογή των απομονώσεων Salmonella από άγρια πτηνά, κάνοντας αρκετές άλλες ανακαλύψεις.
Ανέφεραν στην Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία ότι ορισμένα στελέχη Salmonella συσχετίστηκαν με συγκεκριμένους ξενιστές. Για παράδειγμα, μετά την αλληλουχία 131 απομονωθέντων στελεχών Salmonella Typhimurium από άγρια πτηνά που συλλέχθηκαν σε 30 πολιτείες των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι τα ωδικά πτηνά και τα υδρόβια πτηνά ήταν πιθανό να φιλοξενήσουν τα ίδια στελέχη, ενώ οι γλάροι και τα γλαρόνια έφεραν ξεχωριστές, διαφορετικές γενεαλογίες των βακτηρίων. Η μελέτη δείχνει ότι η Salmonella Typhimurium μπορεί να έχει υποστεί εξέλιξη εντός των άγριων πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
“Δείξαμε επίσης ότι οι γενεαλογίες που σχηματίζονται από τις απομονώσεις στα άγρια πτηνά διέφεραν από τα περισσότερα απομονωθέντα στελέχη που προέρχονται από εγχώριες ζωικές πηγές”, δήλωσε ο Dudley. “Και χρησιμοποιώντας έναν ταξινομητή μηχανικής μάθησης, μπορέσαμε να αποδώσουμε γονιδιώματα Typhimurium σε διάφορες ομάδες άγριων πτηνών.”
Μια τρίτη εργασία πρόσθεσε μια διεθνή πτυχή στην έρευνα, δήλωσε ο Dudley. Στη Μικροβιακή Γονιδιωματική, οι ερευνητές ανέφεραν ότι βρήκαν ενδείξεις κοινής καταγωγής και εξέλιξης του στελέχους Salmonella enterica Typhimurium σε ωδικά πτηνά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, πιθανώς ως αποτέλεσμα αιώνων μετανάστευσης των πουλιών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δημόσια διαθέσιμα σύνολα δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και διαπίστωσαν ότι τα στελέχη Salmonella έχουν μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα των άγριων, μεταναστευτικών πουλιών παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις σύγχρονες έρευνες ασθενειών, προτείνει ο Dudley.
“Για να βρούμε σε ποια αντιβιοτικά είναι ανθεκτικό ένα συγκεκριμένο στέλεχος Salmonella, δεν χρειάζεται πλέον να κάνουμε τις παραδοσιακές εργαστηριακές εξετάσεις – όπου το καλλιεργείς σε κάποιο είδος μέσων, το εκθέτεις σε αντιβιοτικά και είτε μεγαλώνει είτε όχι”, ανέφερε. “Τώρα, μπορούμε να αλληλουχήσουμε ολόκληρο το γονιδίωμα, και εντοπίζοντας ορισμένους δείκτες γονιδίων, μπορούμε να προβλέψουμε – με σχεδόν τέλεια ακρίβεια – σε ποια αντιβιοτικά θα είναι ανθεκτικός ο οργανισμός.”
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ υποστήριξαν τη μελέτη.