Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέλι στο μικροσκόπιο: Απαγορευμένα φυτοφάρμακα στο 65% των περιπτώσεων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜέλι στο μικροσκόπιο: Απαγορευμένα φυτοφάρμακα στο 65% των περιπτώσεων
spot_img

Δείτε τι έδειξαν οι δειγματολειψίες του ilsalvagente

Παλαιωμένο και μολυσμένο από ουσίες που είναι εχθροί των μελισσών, το μέλι ανθέων που μπήκε στο εργαστηριακό μικροσκόπιο από το ilsalvagente, την ιταλική ένωση καταναλωτών που παρέχει ανεξάρτητες αξιολογήσεις προϊόντων, δοκιμές και συγκρίσεις απέτυχε στην αξιολόγηση.

- Advertisement -

Κύρια αιτία το Acetamiprid, ένα νεονικοτινοειδές φυτοφάρμακο, ο διαβόητος δολοφόνος των μελισσών 
που βρέθηκε σε 9 από τις 14 μάρκες που αναλύθηκαν, (12 συμβατικά και 2 βιολογικά) . Και δεν είναι η μόνη παρουσία που κάνει το μέλι επικίνδυνο: Σε μερικά βάζα βρέθηκε και το thiacloprid , μια ουσία της ίδιας οικογένειας με το acetamiprid, απαγορευμένο από το 2021 και το spirotetramat , που κατηγορείται για παρέμβαση στο ανθρώπινο ορμονικό σύστημα, το οποίο θα απαγορευτεί οριστικά τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Φυσικά, οι μελισσοκόμοι και τα γονιμοποιητικά έντομα, είναι τα πρώτα θύματα των φυτοφαρμάκων και της περιβαλλοντικής τους επιμονής. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για επικίνδυνες ουσίες που καταλήγουν στο βάζο όχι επειδή τις χρησιμοποιούν αυτοί που συσκευάζουν μέλι αλλά επειδή χρησιμοποιούνται τόσο πολύ από τους αγρότες, που οι μέλισσες δυσκολεύονται να τις αποφύγουν .

Επιπλέον, μιλάμε για μόρια, όπως το thiacloprid, ικανά να επιμείνουν στο έδαφος και στο νερό σε σημείο να συνεχίσουν να μολύνουν φυτά και λουλούδια ακόμη και πολλά χρόνια μετά την απαγόρευσή τους.

Η ανάλυση των δεδομένων, όμως, έδειξε κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό: Η ουσία που είναι ικανή να προκαλέσει το θάνατο των μελισσών, το acetamiprid, είναι έντονα παρούσα στις κυψέλες.

Αυτό μαρτυρά ότι το εντομοκτόνο « ψεκάστηκε » κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας , ακόμη και αν, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι κανόνες απαγορεύουν συγκεκριμένα τη χρήση του κατά τη διάρκεια της εκβλάστησης για να αποφευχθεί η επίθεση στις μέλισσες. Είναι σαφές ότι οι καλλιεργητές δεν σέβονται τους κανόνες για τη χρήση αυτού του φυτοφαρμάκου.


Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που προέκυψε από τις αναλύσεις είναι η φρεσκάδα του μελιού και η ακεραιότητα των οργανοληπτικών του ιδιοτήτων που μπορούν να αξιολογηθούν ξεκινώντας από τη συγκέντρωση μιας ένωσης, της υδροξυμεθυλοφουρφουράλης , με συντομογραφία HMF . Αυτή η ουσία δημιουργείται φυσικά ως αποτέλεσμα της αποικοδόμησης του συστατικού της ζάχαρης: όσο περισσότερος χρόνος περνά, τόσο περισσότερο αυξάνεται αυτός ο δείκτης . Ωστόσο, η διαδικασία « γήρανσης » επιταχύνεται εάν το μέλι αποθηκεύεται ακατάλληλα, δηλαδή κοντά σε πηγές φωτός ή θερμότητας .

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούμε να ανεχτούμε πριν γίνει η κατανάλωση πραγματικά επικίνδυνη;

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα