Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Michroma: Μια φυτική, αλλά αποδοτική απάντηση στις χρωστικές τροφίμων

ΑρχικήΝέαMichroma: Μια φυτική, αλλά αποδοτική απάντηση στις χρωστικές τροφίμων
spot_img

To Red+ κόκκινο χρώμα της Michroma αποτελεί μια φυσική και υψηλής απόδοσης εναλλακτική στην Red 40.

To χρώμα και συγκεκριμένα οι χρωστικές τροφίμων αποτελούν σημαντικά υλικά στη βιομηχανία. Αλλά συγκεκριμένα είδη, όπως το κόκκινο 40 και το κίτρινο 5, θεωρούνται αρκετά συνθετικές. Και με τους περισσότερους καταναλωτές να γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι και να κοιτάζουν τις ετικέτες προσεκτικά, προϊόντα που περιέχουν τοξικές χρωστικές τείνουν να αποφεύγονται.

Για αυτό και πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις μεταβαίνουν σε πιο υγιεινά χρώματα, συστατικά και αρώματα τροφίμων. Στα ίδια βήματα, η startup Michroma, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, μια νέα τεχνολογία για χρωστικές και αρωματικές ύλες τροφίμων, η οποί παράγεται με ζύμωση ακριβείας από μύκητες.

Η startup ιδρύθηκε το 2019 από δύο Αργεντίνους, τους Ricky Cassini και Mauricio Braia. Ο δεύτερος αποτελεί τον επικεφαλής επιστημονικό υπεύθυνο της εταιρείας, ο οποίος μέσα από την καλλιέργεια στελεχών μυκήτων σε υλικά εδάφους, παρατήρησε ότι παράγεται κόκκινο χρώμα. Σύμφωνα με το Tech Crunch, ο Braia αξιοποίησε, έπειτα, αυτές τις πληροφορίες σε μια νέα τεχνολογία για τη δημιουργία μυκητιακών «βιοεργοστασίων» για την παραγωγή μικρών μορίων, όπως τα χρώματα.

Κάπως έτσι, αναπτύχθηκε το Red+, το πρώτο χρώμα της εταιρείας ως μια κόκκινη χρωστική αντικατάσταση για το Red 40. Ο ίδιος ο Braia χαρακτηρίζει την ανακάλυψη υψηλής απόδοσης, αλλά και χαμηλού κόστους, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Cassinι επισημαίνει ότι είναι καλύτερη από άλλες μεθόδους παραγωγής χρώματος, όπως η ρίζα των τεύτλων ή τα έντομα, τα οποία δεν έχουν καλή απόδοση, όταν αλληλεπιδρούν με τη θερμοκρασία και τη σταθερότητα του pH των τροφίμων.

Το Red+ είναι ανθεκτικό στη θερμοκρασία και σταθερό σε όλο το φάσμα του pH των τροφίμων, γεγονός που επιτρέπει τη διατήρηση της βιωσιμότητας των χρωμάτων μέσω των διαδικασιών παστερίωσης, μαγειρέματος και εξώθησης. Ένα ακόμα θετικό της κόκκινης βαφής Michroma είναι πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει χρώμα στο καλλιεργούμενο κρέας, πρόσθεσε.

Η Michroma έχει δημιουργήσει το πρωτότυπο Red+ με ορισμένες μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Επί του παρόντος προσπαθεί να διανείμει το προϊόν της στην αγορά, ενώ παράλληλα θα υποβάλει την αίτησή της τόσο στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). 

Η εταιρεία σκοπεύει να παράξει κι άλλα χρώματα, όπως το πορτοκαλί και το κίτρινο, μπλε και άσπρο και σκοπεύει να αναπτύξει φυτικά αρώματα που θα πωλούνται σε συνδυασμό με τις χρωστικές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα