ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜόλυνε Παιδικές Τροφές με δηλητήριο και ζήτησε 12 εκ € για να...

Μόλυνε Παιδικές Τροφές με δηλητήριο και ζήτησε 12 εκ € για να πει σε ποιο σουπερμάρκετ βρίσκονται!

2 λεπτά ανάγνωσης

54χρονος εκβίασε εταιρείες βρεφικών τροφών ζητώντας 12 εκατομμύρια για να υποδείξει σε ποιο σουπερμάρκετ βρίσκονται τα βρεφικά τρόφιμα στα οποία πρόσθεσε αιθυλενογλυκόλη.

Του Νίκου Γδοντέλη*

- Advertisement -

Προετοιμάζοντας το επικείμενο σεμινάριό μας στο πλαίσιο του cibumLEARNING, με θέμα Food Defense ή αλλιώς Προστασία Τροφίμων από κακόβουλες πράξεις σταχυολόγησα κάποια πρόσφατα συμβάντα.

Στην Γερμανία ένας 54χρονος άνδρας έβαλε στο ράφι επιμολυσμένα με αιθυλενογλυκόλη βαζάκια βρεφικών τροφών σε σούπερ μάρκετ.

- Advertisement -

Ο άνδρας συνελήφθει και ομολόγησε ότι τοποθέτησε πέντε βάζα με μολυσμένες παιδικές τροφές σε ράφι σούπερ μάρκετ στην πόλη Friedrichshafen, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τις εμπλεκόμενες εταιρείες να του πληρώσουν 12 εκατομμύρια ευρώ για να τους υποδείξει το κατάστημα και τα “δολοφονικά” προϊόντα για να τα αποσύρουν εγκαίρως.

Ο άνδρας εντοπίστηκε από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που έστειλε για να εκβιάσει τις επιχειρήσεις και κατηγορήθηκε για απόπειρα φόνου και εκβίασης υπό την απειλή βίας. Οι αρχές τον ταυτοποίησαν καθώς το DNA του βρέθηκε στα μολυσμένα βάζα και η δράση του αποτυπώθηκε στις κάμερες ασφαλείας του σούπερ μάρκετ.

Η αιθυλενογλυκόλη είναι ένα διαυγές, άχρωμο και παχύρευστο υγρό με γλυκιά γεύση ιδιαίτερα δηλητηριώδες που προκαλεί θάνατο με 1,56g ανά κιλό σωματικού βάρους.

‘’Η δόση της τοξίνης που περιέχεται σε κάθε βάζο θα ήταν αρκετή για να σκοτώσει ένα παιδί’’, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, Peter Vobiller. ‘’Αυτό είναι αρκετό για να δικαιολογήσει πλήρως γιατί ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για πέντε κατηγορίες απόπειρας φόνου’’.

Το 2018, επαρχιακό δικαστήριο στην πόλη Ravensburg της νότιας Γερμανίας καταδίκασε σε δωδεκάμιση χρόνια φυλάκιση τον δράστη.

*Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος, MSc Food Science, Γενικός διευθυντής AG ADVENT ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Τυρόπιτες στην Ελλάδα: Πότε είναι καλύτερα να τις αποφύγετε και τι πρέπει να γνωρίζουν καταναλωτές, φούρνοι και βιομηχανία

Τι λέει ο ΕΦΕΤ για τη συντήρηση και το ζήτημα ασφάλειας τροφίμων πίσω από το αγαπημένο σνακ των Ελλήνων.

Αφλατοξίνες: Το 90% των κοινοποιήσεων στο RASFF αφορά τρόφιμα εκτός ΕΕ

Νέα ανάλυση τεσσάρων ετών καταγράφει τις κατηγορίες τροφίμων και τις χώρες προέλευσης που εμφανίζονται συχνότερα στις ευρωπαϊκές κοινοποιήσεις για μυκοτοξίνες

Ανάκληση τροφίμου: Στις 636.000 ευρώ το μέσο κόστος για την επιχείρηση, στο 1,13 εκατ. για μικρότερους παραγωγούς

Νέα στοιχεία αποτυπώνουν το οικονομικό βάρος των ανακλήσεων και τα κενά στην ιχνηλασιμότητα των επιχειρήσεων τροφίμων.