Το παθογόνο βακτήριο E. coli επικρατεί σε πάνω από το 25% των δημοφιλών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αίγυπτο.
Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την τροφική δηλητηρίαση κάθε φορά που τρώει ή πίνει, αλλά η πραγματικότητα, ακόμη και στον 21ο αιώνα, είναι ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Ερευνητική ομάδα Αιγύπτου-Ιαπωνίας υπό την ηγεσία του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα διαπίστωσε ότι το E. coli επικρατεί σε πάνω από το 25% των δημοφιλών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αίγυπτο.
Από τα 210 δείγματα νωπού γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού, το 26,2% ήταν θετικό για E. coli , με το υψηλότερο να είναι το ωμό βουβαλίσιο γάλα με ποσοστό 68% και το χαμηλότερο με 7,5% το rayeb, ένα είδος γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση. Η προτίμηση για νωπό γάλα αντί για παστεριωμένο γάλα και οι ποικίλες συνθήκες υγιεινής σε μικρά γαλακτοκομεία και αγορές θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα αποτελέσματα. Ωστόσο, η τροφική δηλητηρίαση επηρεάζει κάθε χώρα, ακόμη και εκείνες που θεωρούνται εξαιρετικά υγιεινές όπως η Ιαπωνία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα από τα στελέχη E. coli που απομόνωσαν από τα δείγματα που συλλέχθηκαν το 2018 στην Αίγυπτο είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με το E. coli που προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση στην κεντρική Νομαρχία Toyama της Ιαπωνίας το 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης, το μολυσμένο γάλα επηρέασε περισσότερα από 1.800 παιδιά σε 25 σχολεία.
«Το E. coli που ανακαλύφθηκε σε αυτή τη μελέτη έχει προσελκύσει την προσοχή ως ένα νέο παθογόνο E. coli που δεν εμπίπτει σε καμία υπάρχουσα κατηγορία», εξήγησε ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής Shinji Yamasaki, ο αντίστοιχος συγγραφέας που είναι επίσης ηγετική φυσιογνωμία στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο της Οσάκα για τις λοιμώδεις νόσους. «Στο μέλλον, καθώς η αποσαφήνιση των ιδιοτήτων αυτού του παθογόνου εξελίσσεται περαιτέρω, ελπίζουμε η έρευνά μας να οδηγήσει στην καθιέρωση αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας και πρόληψης».
Τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Dairy Journal μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ .