Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μουχλιασμένα ελληνικά κρουασάν – Ειδοποίηση RASFF από τη Κύπρο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜουχλιασμένα ελληνικά κρουασάν – Ειδοποίηση RASFF από τη Κύπρο
spot_img

Η Κύπρος ενημέρωσε σήμερα την Ευρώπη για μούχλα και δυσάρεστη οσμή σε κρουασάν που παράγονται στην Ελλάδα.

Σήμερα (8 Νοεμβρίου 2024) οι αρχές της Κύπρου ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα, για ακατάλληλα προς κατανάλωση κρουασάν ελληνικής παραγωγής.

Τα κρουασάν χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση καθώς μετά από καταγγελία, διαπιστώθηκε ότι είναι μουχλιασμένα και έχουν δυσάρεστη οσμή. Ποιο συγκεκριμένα ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα μυκήτων μούχλας πάνω από 150000 CFU/g.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την μάρκα και το όνομα του παρασκευαστή. Τα προϊόντα αποσύρθηκαν από τους εισαγωγείς (παραλήπτες) και δεν πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά της Κύπρου.

Οι μούχλες είναι μικρομύκητες και είναι αυτός ο τύπος μύκητα που συναντάμε ως λευκές, πράσινες ή γκριζοκαφέ κηλίδες ή αποικίες στα τρόφιμα. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα είδη μυκήτων υπάρχουν, αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από δεκάδες χιλιάδες έως ίσως 300.000 ή περισσότερους. Αν και γενικά η μούχλα δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σε ορισμένες περιπτώσεις, η μούχλα που βρίσκεται σε χαλασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επικίνδυνη, επομένως εάν εμφανίσετε ξαφνικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, ναυτία, αυξημένη θερμοκρασία ή διάρροια, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ορισμένες μούχλες προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Και μερικές μούχλες, στις κατάλληλες συνθήκες, παράγουν «μυκοτοξίνες», δηλητηριώδεις ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Για τα κρουασάν ισχύει ότι ισχύει και για το μουχλιασμένο ψωμί. Δεν πρέπει ποτέ να μπείτε στον πειρασμό να κόψετε το μουχλιασμένο κομμάτι και να καταναλώσετε το υπόλοιπο, γιατί το πιο πιθανό είναι οι μύκητες να έχουν εξαπλωθεί σε όλο το προϊόν και απλώς να μην φαίνονται.

Τέλος θα πρέπει να θυμάστε:

  • Εάν το φαγητό είναι καλυμμένο με μούχλα, πετάξτε το. 
  • Καθαρίστε το ψυγείο ή το ντουλάπι στο σημείο όπου αποθηκεύτηκαν τα μουχλιασμένα τρόφιμα.
  • Μην μυρίζετε το μουχλιασμένο αντικείμενο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.
  • Ελέγξτε τα κοντινά τρόφιμα που μπορεί να έχουν αγγίξει τα μουχλιασμένα τρόφιμα. Η μούχλα εξαπλώνεται γρήγορα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο