Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα ανακάλυψη διασφαλίζει την ασφάλεια στην παραγωγή τροφίμων

ΑρχικήΕπιστήμηΝέα ανακάλυψη διασφαλίζει την ασφάλεια στην παραγωγή τροφίμων
spot_img

Σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών στρατηγικών και τη διασφάλιση της ασφάλειας στην παραγωγή τροφίμων.

Eρευνητές του Πανεπιστημίου Umeå αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς τα βακτήρια χρησιμοποιούν το ασβέστιο για να ρυθμίζουν ζωτικές διεργασίες, με τρόπο που διαφέρει από τα ανθρώπινα κύτταρα. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και για την αύξηση της ασφάλειας στην παραγωγή τροφίμων.

Τα ιόντα ασβεστίου είναι σημαντικοί αγγελιοφόροι στα κύτταρα των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων. Συμβάλλουν στη ρύθμιση ζωτικών διεργασιών όπως τα νευρικά ερεθίσματα, οι αντιδράσεις στο στρες και οι καρδιακοί παλμοί. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Umeå έδειξε πώς μια πρωτεΐνη στα βακτήρια Listeria μεταφέρει ασβέστιο με διαφορετικό τρόπο από τα ευκαρυωτικά κύτταρα (όπως αυτά των ανθρώπων ή των φυτών).

Η πρωτεΐνη, που ονομάζεται LMCA1, βοηθά το βακτήριο -που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση- να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, όπως όταν εκτίθεται στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ή στα βασικά περιβάλλοντα που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των βακτηρίων στην εμπορική παραγωγή τροφίμων.
Καταπληκτικό να το βλέπεις»
Η ομάδα ανέπτυξε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ συγχρότρου για να μελετήσει τις κινήσεις των πρωτεϊνών καθώς εκτελούν τις λειτουργίες τους. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο, μπορούν τώρα να παρακολουθήσουν πώς η πρωτεΐνη LMCA1 αλλάζει τη δομή της για να μεταφέρει ασβέστιο και επίσης να μετρήσουν πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό. Κατάφεραν επίσης να συλλάβουν την LMCA1 την κρίσιμη στιγμή που η πρωτεΐνη δεσμεύει το ασβέστιο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς μέσω της κυτταρικής μεμβράνης.

Η εικόνα δείχνει τη δομή της πρωτεΐνης LMCA1 (μωβ) στην περιβάλλουσα κυτταρική μεμβράνη με το ιόν ασβεστίου (κίτρινο) δεσμευμένο στο τμήμα μεμβράνης της πρωτεΐνης.
 Εικόνα Μάγκνους Άντερσον

«Ήταν καταπληκτικό να είμαστε σε θέση να το δούμε αυτό για πρώτη φορά. Εντοπίζοντας επίσης σαφείς διαφορές μεταξύ της μεταφοράς ασβεστίου σε ευκαρυωτικά και προκαρυωτικά συστήματα, η μελέτη μας έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών στρατηγικών και τη διασφάλιση της ασφάλειας στην παραγωγή τροφίμων. Τα αποτελέσματα είναι επομένως ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά των βακτηριακών λοιμώξεων και για τη βιομηχανία τροφίμων», λέει ο Magnus Andersson αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χημείας, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας

Πολλά είναι γνωστά για το πώς γίνεται η διαχείριση του ασβεστίου σε πολύπλοκους οργανισμούς όπως ο άνθρωπος. Αλλά μόλις πρόσφατα οι ερευνητές άρχισαν να ανακαλύπτουν πώς τα βακτήρια, που είναι απλοί μονοκύτταροι οργανισμοί, διαχειρίζονται το ασβέστιο. Δεν διαθέτουν οργανίδια, όπως τα μιτοχόνδρια, τα οποία συνήθως βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου. Παρά το γεγονός αυτό, τα βακτήρια μπορούν ακόμη να ανταποκρίνονται στις αλλαγές των επιπέδων ασβεστίου, ιδίως υπό συνθήκες στρες, όπως η έκθεση σε τοξίνες ή κατά τη διάρκεια λοιμώξεων.

Όταν τα επίπεδα ασβεστίου στον άνθρωπο είναι εκτός ισορροπίας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες – όπως νευρολογικές, μυϊκές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό το γεγονός ότι το έργο οδήγησε επίσης σε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει μια νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Θα χρησιμοποιήσουμε τώρα τις μεθόδους που αναπτύξαμε για να παράγουμε μόρια που μπορούν να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες μεταφοράς ασβεστίου σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας», είπε ο Magnus Andersson.

Σχετικά με το επιστημονικό άρθρο
Irfan Prabudiansyah, Fredrik Orädd, Κωνσταντίνος Μαγκάκης, Kevin Pounot, Matteo Levantino, Magnus Andersson. Αποφωσφορυλίωση και δέσμευση ιόντων στην προκαρυωτική μεταφορά ασβεστίου. Science Advances, 11 Οκτωβρίου 2024. DOI: 10.1126/sciadv.adp2916.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.

Τι θα πάθετε εάν φάτε ωμή γαρίδα – Ανάκληση έτοιμων γευμάτων που περιέχουν άψητες γαρίδες

Οι γαρίδες είναι συχνά μολυσμένες με βακτήρια που προκαλούν σοβαρές ασθένειες

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο