Νέο κρούσμα μόλυνσης συσκευασμένων προϊόντων κιμά, προκαλεί συναγερμό και μαζική ανάκληση.
Ο Καναδικός Οργανισμός Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) και η εταιρεία Aladdin Foods ανακοίνωσαν ανάκληση στον Καναδά άπαχου μοσχαρίσιου κιμά της επωνυμίας Aladdin Foods λόγω μόλυνσης με E. coli, ένα παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες. Η ανάκληση είναι “Κατηγορίας Ι” που σημαίνει ότι η κατανάλωση του επηρεαζόμενου προϊόντος ενέχει υψηλό κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας ή θανάτου.
Ο κιμάς θεωρείται τρόφιμο υψηλού κινδύνου κυρίως λόγω μόλυνσης από E. coli. Υπενθυμίζεται η μαζική τροφική δηλητηρίαση 27 καταναλωτών, εκ των οποίων τα 11 ήταν παιδιά κάτω των 9 ετών, τον Ιούνιο του 2023, στη Βρετανία από μολυσμένο κιμά. H επιδημία περιελάμβανε σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα που προκλήθηκαν από έναν σπάνιο τύπο E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC). Ένα άτομο εμφάνισε αιμολυτικοουραιμικό σύνδρομο (HUS). Το HUS είναι μια σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με λοιμώξεις από E. coli και προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης το 2022 έγινε ανάκληση 55 τόνων βόειου κιμά με E.coli O103, ενώ τον Ιούλιο του 2024 τέσσερα εστιατόρια σέρβιραν μοσχαρίσιο κιμά μολυσμένο με E.coli xπροκαλώντας 14 σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις σε πελάτες ένας εκ των οποίων έχασε τη ζωή του. Την ίδια περίοδο η H Cargill ανακάλεσεί 6,7 τόνους συσκευασμένου μοσχαρίσιου κιμά λόγω E. coli.
Εκτός από τα παραπάνω περιστατικά και μελέτες έχουν δείξει πως ο μοσχαρίσιος κιμάς και ο κιμάς κοτόπουλου προκαλούν περισσότερες νοσηλείες από άλλα κρέατα. Οι περισσότερες από τις ασθένειες από κιμά προέρχονται από το E. coli, το οποίο βρίσκεται στο εντερικό σύστημα των βοοειδών και μπορεί να μεταφερθεί στο σφάγιο εάν το κρέας δεν αντιμετωπιστεί σωστά κατά τη σφαγή. Ο κιμάς του βοείου κρέατος μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος από την μπριζόλα και άλλα προϊόντα βοείου κρέατος, επειδή τα παθογόνα διαδίδονται κατά τη διαδικασία άλεσης.
Το E. coli O157:H7 είναι το πιο γνωστό Ε. coli που παράγει τοξίνες Shiga (STEC), αν και έχουν επίσης αναγνωριστεί και άλλα στελέχη STEC. Τα STEC παράγουν μεγάλες ποσότητες μιας ισχυρής τοξίνης που σχηματίζεται στο έντερο και προκαλεί σοβαρή βλάβη στην επένδυση του εντέρου. Αυτό προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται αιμορραγική κολίτιδα και μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά. Τα βακτήρια E. coli O157:H7 επιβιώνουν σε θερμοκρασίες ψυγείου και κατάψυξης. Μόλις εισέλθουν στο τρόφιμο μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ αργά σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο 6,7 °C. Ενώ η πραγματική μολυσματική δόση είναι άγνωστη, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρειάζεται μόνο ένας μικρός αριθμός αυτού του στελέχους E. coli για να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες και ακόμη και θάνατο, ειδικά σε παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
- Μαγειρέψτε τον κιμά και το χοιρινό σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία πάνω από 70°C και μην τρώτε ωμό ή κακοψημένο μοσχαρίσιο κιμά.
- Πάντα να πλένετε προσεκτικά τα χέρια με σαπούνι και ζεστό νερό μετά τη χρήση του μπάνιου και την αλλαγή πάνας και πριν από το χειρισμό ή την κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού.
- Πάντα να πλένετε τα χέρια σας μετά από επαφή με ζώα φάρμας, περιττώματα ζώων και περιβάλλοντα ζώων.
- Πλύνετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά πριν τα φάτε.
- Κρατήστε το ωμό κρέας χωριστά από τα προϊόντα και άλλα τρόφιμα όταν ψωνίζετε και αποθηκεύετε είδη παντοπωλείου.
- Αποφύγετε τα μη παστεριωμένα ροφήματα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.