Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέες οδηγίες επισήμανσης προϊόντων για Βρετανούς αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες

ΑρχικήΝέαΝέες οδηγίες επισήμανσης προϊόντων για Βρετανούς αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες
spot_img

Η τελευταία ενημέρωση των οδηγιών για τους αρτοποιούς και τους ζαχαροπλάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 έγιναν γνωστές οι νέες απαιτήσεις για την επισήμανση των προσυσκευασμένων για άμεση πώληση τροφίμων (PPDS) στο Ηνωμένο Βασίλειο (Natasha’s Law). Αυτό ισχύει για κάθε επιχείρηση τροφίμων που παράγει τρόφιμα PPDS, συμπεριλαμβανομένων αρτοποιείων, ζαχαροπλαστείων, τσαγερίδων, καφετεριών, πάγκων καταστημάτων και οικιακών αρτοποιών που πωλούν τρόφιμα από το σπίτι.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2024 είχαμε τη τελευταία ενημέρωση των οδηγιών για τους αρτοποιούς και τους ζαχαροπλάστες και αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγές στην επισήμανση για τρόφιμα όπως κέικ, ψωμί, σάντουιτς και άλλα προϊόντα.

Τα τρόφιμα είναι PPDS εάν είναι συσκευασμένα ως εξής:

  • Περικλείεται πλήρως ή εν μέρει από τη συσκευασία
  • Δεν μπορεί να αλλοιωθεί χωρίς να ανοίξει ή να αλλάξει η συσκευασία
  • Είναι έτοιμο για πώληση στον τελικό καταναλωτή

Παραδείγματα αυτού του είδους συσκευασίας είναι:

  • Ένα κέικ πλήρως συσκευασμένο σε μεμβράνη
  • Ψωμί τοποθετημένο σε χάρτινη σακούλα με τη σακούλα διπλωμένη ή στριμμένη ώστε να περιβάλλει το ψωμί
  • Ψωμάκια που περιέχονται σε πλαστική σακούλα που δένεται με κόμπο ή σφραγίζεται

Το τρόφιμο δεν είναι PPDS εάν δεν έχει συσκευασία ή εάν είναι συσκευασμένο με τρόπο που το τρόφιμο μπορεί να μεταβληθεί χωρίς να ανοίξει ή να αλλάξει η συσκευασία (για παράδειγμα ένα κέικ που σερβίρεται σε ανοιχτό δίσκο από χαρτόνι ή μια μπαγκέτα σε ανοιχτή θήκη).

Όσον αφορά τις ετικέτες στα τρόφιμα PPDS, αυτές πρέπει να αναγράφουν την ονομασία του τροφίμου και τον κατάλογο των συστατικών. Αυτό περιλαμβάνει την επισήμανση στον κατάλογο συστατικών οποιουδήποτε από τα 14 αλλεργιογόνα που χρησιμοποιούνται στο προϊόν, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία περί τροφίμων. Η έμφαση μπορεί να προστεθεί με τη χρήση έντονων γραμμάτων, κεφαλαίων γραμμάτων, αντίθετων χρωμάτων ή υπογραμμισμένου κειμένου. Αυτό πρέπει να είναι αρκετά σαφές για να μπορεί να το διαβάσει ο καταναλωτής, όπως βλέπετε στην εικόνα στα αριστερά.

Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφέρεται η νόμιμη ονομασία του προϊόντος. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή είναι η ονομασία που περιγράφει την πραγματική φύση του τροφίμου. Ένα προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά ως «Peter Pig» θα πρέπει να έχει την περιγραφική ονομασία του τροφίμου για να διευκρινιστεί τι είναι – για παράδειγμα, «Μπισκότο με ζαχαρωτά και μπισκότο με επικάλυψη ροζ γλάσου». Η ονομασία «Peter Pig» είναι μια «φανταστική ονομασία» και δεν έχει νομική ισχύ.

Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια «συνήθης ονομασία» αντί για μια περιγραφική ονομασία. Μια συνήθης ονομασία είναι μια ονομασία που επιτρέπει τη σαφή διάκριση του προϊόντος από άλλα παρόμοια προϊόντα και είναι εύκολα κατανοητή από τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις – για παράδειγμα, Belgian bun, Chelsea bun, κ.λπ.

Τέλος, αν το προϊόν περιέχει ή παρασκευάζεται από γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, πρέπει να αναφέρει είτε «Περιέχει γενετικά τροποποιημένο [όνομα οργανισμού]» είτε «Περιέχει [όνομα συστατικού] που παράγεται από γενετικά τροποποιημένο [όνομα οργανισμού]».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!

Φυτοφάρμακα στo 90% των Xριστουγεννιάτικων μπαχαρικών: «Πρωταθλήτρια» η κανέλα!

Πολλά μπαχαρικά εμφανίζουν περισσότερες από μία επικίνδυνες χημικές ουσίες ανά δείγμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο