Τι αλλάζει στον κανονισμό για την επισήμανση του κρασιού με το νέο έτος.
Αλλαγές έρχονται με τη νέα χρονιά για το κρασί στην Ευρώπη, αφού από την 1η Ιανουαρίου 2023, η επισήμανση των κρασιών ρυθμίζεται από τον Κανονισμό 2021/2117 της ΕΕ, ο οποίος τροποποιεί τέσσερις υφιστάμενους κανονισμούς της ΕΕ (Κανονισμοί (ΕΕ) Αρ. 1308/2013, 1151/2012, 251/2014 και 228/201).
Οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, καθώς πλέον οι ετικέτες όλων των κρασιών ανεξαιρέτως θα πρέπει να περιέχουν αναλυτικά τα συστατικά, αλλά και τα διατροφικά τους οφέλη, συμπεριλαμβανομένων και των αλλεργιογόνων– τα οποία πρέπει να φαίνονται ξεκάθαρα στη φυσική ετικέτα.
Επιπλέον, η διατροφική αξία και ο κατάλογος των συστατικών μπορούν να διατεθούν με ηλεκτρονικά μέσα, όπως με κωδικό QR. Ωστόσο, οι παραγωγοί πρέπει να αποφεύγουν τη συλλογή ή την παρακολούθηση δεδομένων χρηστών και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα για μάρκετινγκ.
Από πλευράς τους, τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που δεν φέρουν ετικέτα σύμφωνα με τον κανονισμό δεν διατίθενται στην αγορά ή, εάν έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά, αποσύρονται από την αγορά. Οι εισαγωγές στην ΕΕ θα ελέγχονται επίσης για να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Ακόμη, υποχρεούνται στο να λάβουν μέτρα που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του κανονισμού.
Κάθε κρασί που παράγεται και φέρει ετικέτα βάσει του παλιού καθεστώτος πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 μπορεί να συνεχίσει να διατίθεται στην αγορά της ΕΕ, έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα και δεν θα υπάρχει ανάγκη αναδρομικής επισήμανσης για τους οίνους που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των ετικετών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lexology.com, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οίνου εγκαινίασε μια πλατφόρμα ψηφιακής επισήμανσης για να υποστηρίξει την ψηφιοποίηση της σήμανσης των κρασιών. Αναμένεται ότι το λογισμικό ηλεκτρονικής ετικέτας μπορεί να παρέχει τις υποχρεωτικές πληροφορίες σε τυποποιημένη μορφή, η οποία μπορεί να μεταφραστεί στις απαιτούμενες γλώσσες της ΕΕ, ανάλογα με το πού θα πωληθεί το κρασί.