Το πρόστιμο σε ένα από τα σουπερμάρκετ της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας διπλασιάστηκε λόγω υποτροπής
Άλλη μία παράβαση -συχνή σε κρεοπωλεία και σε πάγκους πώλησης κρεάτων σουπερμάρκετ- που είναι όχι μόνο αγορανομική, αλλά και θέμα ασφάλειας τροφίμων, ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια Αττικής. Μόλις χθες η ίδια υπηρεσία ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου σε κρεοπωλείο στο Γαλάτσι για υπόλειμμα κιμά σε μηχανή κοπής. Σήμερα ανακοινώθηκε και άλλο ένα πρόστιμο σε σουπερμάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ με τη διαφορά ότι η ποσότητα που εντοπίστηκε ξεπερνά κάθε παρόμοια παράβαση που έχουν εντοπίσει οι αρχές σε κρεοπωλεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι προτιμότερο να φάτε ένα πακέτο πατατάκια ή να πιείτε δύο ποτήρια κρασί; – Ο Ν. Ζορζοβίλης απαντά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL It: Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνου αρσενικού σε ρύζι – Η απάντηση της αλυσίδας
Το cibum, ως εξειδικευμένος ιστότοπος για την ασφάλεια των τροφίμων, έχει αναδείξει επανειλημμένα τους κινδύνους που προκύπτουν όταν ο κιμάς παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία δωματίου. Παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως η salmonella, το Escherichia coli (STECs), το Campylobacter, η Listeria monocytogenes και ο Staphylococcus aureus, -βακτήρια πίσω από απλές έως και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις-, μπορεί να βρίσκονται ήδη στον ωμό κιμά. Αν παραμείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αναπτύσσονται ταχύτατα: ένα μόνο βακτήριο, σε επικίνδυνες θερμοκρασίες μεταξύ 4°C και 60°C, μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε περισσότερες από 2 εκατομμύρια μέσα σε λίγες ώρες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κατσαρόλα που πωλείται και στην Ελλάδα – Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς
Επιπλέον, ο κιμάς είναι πιο ευάλωτος στη μόλυνση σε σχέση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέας. Κατά την άλεση, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο κιμάς κατατάσσεται στα τρόφιμα Υψηλής Επικινδυνότητας. Και παρότι υπάρχουν ψυχόμενες μηχανές κοπής, δεν δεν τις έχουν όλα τα κρεοπωλεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σκόνη κάρυ τίγκα στο μόλυβδο – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lip gloss: Συναγερμός για το καρκινογόνο συστατικό που περιέχουν – Τι υποστηρίζει η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ
Η νομοθεσία ορίζει ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κιμά προηγούμενης κοπής είναι 100 γραμμάρια, λαμβάνοντας υπόψη προφανώς, την τεχνική δυσκολία πλήρους απομάκρυνσης των υπολειμμάτων από τις μηχανές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του καταστήματος. Παράλληλα, διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει παραπλάνηση του καταναλωτή καθώς διαφορετικά θα μπορούσε να επιλεγεί ένα συγκεκριμένο κομμάτι κρέας για άλεση, αλλά να καταλήξει σε ένα διαφορετικό κομμάτι προηγούμενης κοπής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΕΟΦ: Απαγόρευση διάθεσης και διακίνησης δημοφιλούς σε ινστιτούτα αισθητικής καλλυντικού που «καίει» το λίπος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γαριδάκια με κομμάτια γυαλιού – Ανακαλούνται 8000 πακέτα
Αν και συνήθως το υπόλειμμα σε μηχανές κοπής που εντοπίζεται από τους ελεγκτές σε διάφορα κρεοπωλεία και σουπερμάρκετ δεν ξεπερνά τα 200-300gr το εύρημα των επιθεωρητών της Περιφέρειας Αττικής σε σουπερμάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ξεπέρασε κάθε άλλη παρόμοια παράβαση. Σε έλεγχο που έγινε σε ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στο Περιστέρι διαπιστώθηκε υπόλειμμα κιμά βάρους 652gr ! Δηλαδή εάν ο επόμενος πελάτης ζητούσε μισό κιλό κιμά, θα έπαιρνε τον κιμά που είχε παραγγείλει ο προηγούμενος και θα περίσσευε και για τον μεθεπόμενο! Είναι ενδιαφέρον και το γεγονός ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε διπλασιάστηκε καθώς ίδια παράβαση (υπόλειμμα κιμά στην μηχανή κοπής που υπερβαίνει τα 100γραμμάρια) διαπιστώθηκε στο συγκεκριμένο υποκατάστημα σε έλεγχο που διενεργήθηκε στις 20.02.2023. Ακολουθεί η περίληψη επιβολής προστίμου όπως δημοσιεύτηκε στο ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καραμέλες με καραγενάνη, τεχνητά αρώματα και επικίνδυνες χρωστικές – Εργαστηριακός έλεγχος
