Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο ρεκόρ παραγωγής για τον ιταλικό αφρώδη οίνο

ΑρχικήΝέαΝέο ρεκόρ παραγωγής για τον ιταλικό αφρώδη οίνο
spot_img

Υπολογίζεται ότι το 2021 πουλήθηκαν 900 εκατομμύρια μπουκάλια ιταλικού αφρώδους οίνου, με τις πωλήσεις στις ξένες αγορές να αυξάνονται κατά 20%, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Η αξία παραγωγής ξεπέρασε τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά, σημειώνοντας αύξηση κατά 170% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Ismea και της Ιταλικής Ένωσης Οίνου.

Ο αφρώδης οίνος αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών ιταλικού κρασιού.

Οι πωλήσεις του στο κανάλι διανομής μεγάλης κλίμακας στην Ιταλία για τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021 αυξήθηκαν κατά 22% σε όγκο και 26% σε αξία, από έτος σε έτος.

Πάνω από 316 εκατομμύρια μπουκάλια καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια των φετινών εορτών στο τέλος του έτους, αριθμός αυξημένος κατά 18,3% συγκριτικά με το 2020 και κατά 50% υψηλότερος σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν.

Από αυτόν τον αριθμό, σχεδόν τρία στα τέσσερα πουλήθηκαν στο εξωτερικό, ενώ περίπου 88 εκατομμύρια μπουκάλια (+14%) καταναλώθηκαν από Ιταλούς.

Έξοδα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Η συνολική δαπάνη για τον ιταλικό αφρώδη οίνο για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανήλθε στα 236 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Επιπλέον, οι Ιταλοί άνοιξαν περίπου πέντε εκατομμύρια μπουκάλια εισαγόμενων αφρωδών οίνων, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με το 2020.

Όλες οι κύριες ιταλικές ονομαστικές αξίες παρουσίασαν διψήφια αύξηση, συμπεριλαμβανομένων των Prosecco DOC (+25%), Asti, Franciacorta, Conegliano DOC, Trento, Oltrepò, Alta Langa, Lessini Durello και Colli Asolani.

Εξαγωγικές Αγορές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας λόμπι των Ιταλών αγροτών Coldiretti, οι κύριοι εισαγωγείς ιταλικού αφρώδους οίνου είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (+44% σε όγκο), ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο (+12%), τη Γερμανία (+2%), τη Γαλλία ( +16%), τη Ρωσία (+52%), την Κίνα (+29%) και την Ιαπωνία (+18%).

Ωστόσο, η πρόσθετη ανάπτυξη επιβαρύνεται από την παρουσία πολυάριθμων απομιμήσεων του ιταλικού αφρώδους οίνου (prosecco), όπως στη Γερμανία όπου πωλούνται τα Kressecco και Meer-Secco.

Επίσης, όπως αναφέρει το ESM magazine, αναμένεται ακόμη η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταχώρηση του παραδοσιακού κροατικού κρασιού Prosek, το όνομα του οποίου θυμίζει τον ιταλικό αφρώδη οίνο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα