Βίντεο στο Tik Tok ενός εργαζόμενου δείχνει πως η αλυσίδα συμβάλλει καθημερινά σε περισσότερο food waste, παρά τις δεσμεύσεις της για δωρεές σε απόρους.
Όσοι έπιναν τον πρωινό τους καφέ στα Starbucks πλέον εκφράζουν ανησυχίες για τη συγκλονιστική ποσότητα σπατάλης φαγητού της αλυσίδας, έπειτα από ένα viral βίντεο.
Ο Aidan Stockin, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι υπάλληλος στην αλυσίδα καφέ Starbucks, μοιράστηκε πρόσφατα ένα βίντεο TikTok που δείχνει τον τεράστιο όγκο προϊόντων που πετάει το κατάστημα στο τέλος κάθε ημέρας.
Το viral βίντεο έκτοτε έχει συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές. Σε αυτό φαίνεται ο Stockin κοιτάζει πολλά καροτσάκια παντοπωλείου γεμάτα με σνακ Starbucks, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι όλα τα καταστήματα της αλυσίδας Starbucks ακολουθούν την ίδια πρακτική.
Μιας και ο ίδιος ο Stockin έχει κατά καιρούς εργαστεί σε διαφορετικά Starbucks τα τελευταία επτά χρόνια, σημείωσε ότι κάθε καφετέρια λέει ότι έχει μια υπηρεσία δωρεάς τροφίμων. Ωστόσο, φαίνεται πως το περισσότερο φαγητό μάλλον καταλήγει στα σκουπίδια.
«Με έκανε να νιώθω άρρωστος που αναγκάστηκα να πετάξω τόσο πολύ φαγητό, ενώ το καταφύγιο αστέγων βρίσκεται 10 λεπτά πιο κάτω», είπε ο εργαζόμενος.
Το βίντεο διάρκειας 13 δευτερολέπτων προκάλεσε αίσθημα αηδίας ακόμα και στους θεατές και πολλοί δεν μπορούσαν να μην σχολιάσουν την ποσότητα των πεταμένων τροφίμων.
Ο Stockin εξήγησε επίσης πώς πετάχτηκαν πέντε καρότσια σε λιγότερο από τρεις ημέρες τη στιγμή που γύρισε το TikTok του, αναφέρει η New York Post.
Σε αντίθεση με το τι φαίνεται στο βίντεο, το 2016 η Starbucks λάνσαρε το πρόγραμμά της «FoodShare» , μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη δωρεά απούλητων τροφίμων κάθε μέρα και στη διανομή τους σε άτομα που έχουν ανάγκη. Μάλιστα, η εταιρεία είχε δηλώσει μέσω εκρποσώπου της ως βασικό της στόχο να δωρίζει το 100% των εγκεκριμένων για δωρεά τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων ευπαθών ειδών όπως σαλάτες και σάντουιτς, ενισχύοντας τη θετική δέσμευση των Starbucks για μείωση των απορριμμάτων κατά 50% έως το 2030.
Ωστόσο, 4 χρόνια έπειτα σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ της The Post φαινόταν ότι η αλυσίδα πέταγε όλο το περισσευούμενο φαγητό και το 2020, ενώ σύμφωνα με φετινά στοιχεία περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά ζουν υπό επισιτιστική ανασφάλεια.