Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος τίτλος και ανανεωμένο λογότυπο για τον 24ο Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης

ΑρχικήΝέαΝέος τίτλος και ανανεωμένο λογότυπο για τον 24ο Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης
spot_img

Το διαγωνιστικό τμήμα του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 15 Φεβρουαρίου, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 16 του μηνός.

Με νέο τίτλο και ανανεωμένο λογότυπο θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο ο διαγωνισμός οίνου της Θεσσαλονίκης, που ήδη από το 1999, οπότε πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, έχει δώσει κίνητρο για την ποιοτική παραγωγή κρασιών και την ανάδειξη γηγενών ποικιλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει λειτουργήσει ως εφαλτήριο για αύξηση ή και εκτόξευση στις πωλήσεις των βραβευμένων οίνων. Ο νέος τίτλος της διοργάνωσης, της 24ης κατά σειρά, είναι «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy» και το νέο λογότυπό της οπτικοποιεί το τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, ενώ ενσωματώνει κάθετες γραμμές με εναλλασσόμενα πάχη, που υποδηλώνουν την πορεία παραγωγής, τους αμπελώνες, τη συνεχή αναζήτηση για την τελειότητα, την αδιάκοπη βελτίωση και την ποιότητα.

Από το 2015 ο διαγωνισμός έχει συμπεριλάβει στις κατηγορίες του τα «Αποστάγματα», ενώ από φέτος, στην 24η διοργάνωσή του, η συγκεκριμένη κατηγορία αποκτά τη δική της αυτόνομη κριτική επιτροπή, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ματθίδη, διευθυντή του WSPC Spirits School.  Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά προστίθενται στον διαγωνισμό των «Αποσταγμάτων» οι κατηγορίες ούζο και gin, για να συμπληρώσουν τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες «Αποστάγματα Αμπελοοινικής Προελεύσεως» και «Ποτό με βάση αμπελοοινικό απόσταγμα».

«Ο διαγωνισμός οίνου της Θεσσαλονίκης είναι ο διαγωνισμός οίνου της Ελλάδας, η πιο σημαντική διοργάνωση γύρω από το κρασί στη χώρα μας, έχοντας συμβάλλει όσο καμία άλλη δράση στην ποιοτική του εξέλιξη αλλά και στην νομοθετική του υπόσταση. Ήδη από το 1999, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε, έχει αποτελέσει καταλυτικό κίνητρο σε οινοποιίες της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, να επικεντρωθούν στην ποιοτική παραγωγή οίνων, να αναδείξουν γηγενείς ποικιλίες, να επενδύσουν τόσο στο αμπέλι όσο και στην οινοποίηση. Στη συνέχεια, η επιβράβευση του τελικού αποτελέσματος με μετάλλιο από τον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, χρυσό, ασημένιο, χάλκινο ή ακόμη και το “Μεγάλο Χρυσό”, δύναται να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για προβολή, δημοφιλία, αύξηση, ή ακόμη και εκτόξευση στις πωλήσεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ένα χρυσό μετάλλιο από τον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, ανέδειξε όχι μόνο κάποια συγκεκριμένη ετικέτα κρασιού, αλλά και το ίδιο το οινοποιείο απ’ όπου προήλθε, όπως και τον οινοποιό που τη δημιούργησε. Στα χρόνια που πέρασαν, μαζί με το κρασί εξελίχθηκε και ο ίδιος ο Διαγωνισμός, έχοντας σχηματίσει το δικό του προφίλ, με την πλέον αξιόλογη τεχνογνωσία. Το μοντέλο κανονισμού συμμετοχών του Διαγωνισμού, η άρτια μηχανοργάνωση και το αδιάλειπτο στα στάδια του διαγωνιστικού τμήματος, καταστούν το κύρος των αποτελεσμάτων αδιαμφισβήτητο» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του διοργανωτή φορέα, της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

Από το 2017 πρόεδρος του διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης ανέλαβε ο πρώτος Μaster of Wine της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Με τη συνυπογραφή του κ.Λαζαράκη MW στο κύρος του διαγωνισμού, κάθε χρόνο η διοργάνωση πλαισιώνεται από Masters of Wine ή Master Sommeliers από το εξωτερικό. Οι διακεκριμένοι ειδικοί, αναλαμβάνουν το ρόλο του/της προέδρου στα τραπέζια γευσιγνωσίας των κριτικών επιτροπών που απαρτίζονται από κορυφαίους στο είδος τους, οινολόγους, οινοχόους, οινοκριτικούς, καθώς και σπουδαστές Master of Wine ή σπουδαστές που κατέχουν Advanced Court of Master Sommeliers» τονίζεται.

Το διαγωνιστικό τμήμα του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 15 Φεβρουαρίου, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 16 του μηνός. Το μηχανογραφικό σύστημα δηλώσεων συμμετοχής είναι στη διάθεση των οινοποιείων έως την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ η παραλαβή δειγμάτων για τον διαγωνισμό θα αρχίσει στις 25 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 31. Η τελετή απονομής των μεταλλίων του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Όπως συνηθίζεται, η τελετή απονομής του Διαγωνισμού φιλοξενεί το ειδικό βραβείο “Greek Wine Industry Award” που προσφέρεται από όλους τους Έλληνες Οινοποιούς σε μία προσωπικότητα, η οποία έχει συμβάλλει στην προώθηση της εικόνας του Ελληνικού Οίνου στο εξωτερικό.  Φέτος το βραβείο θα προσφερθεί στον κ. Ευάγγελο Πάττα, πρεσβευτή του Ελληνικού Οίνου στη Γερμανική αγορά. Ακόμη, φέτος για πρώτη φορά, το “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy” θα φιλοξενήσει τον τελικό και την απονομή του “Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων 2024”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο