Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
9.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοθεία ελαιολάδου στην Ιταλία: Παράτυπο το 20,5% των εγκαταστάσεων – 26 διώξεις για απάτη – Πλαστογραφίες πιστοποιητικών

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΝοθεία ελαιολάδου στην Ιταλία: Παράτυπο το 20,5% των εγκαταστάσεων – 26 διώξεις για απάτη – Πλαστογραφίες πιστοποιητικών
spot_img

Σαφάρι των Ιταλικών αρχών σε 1250 εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης.

Η Διοίκηση Προστασίας Υγείας των Καραμπινιέρων, σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας, πραγματοποίησε στοχευμένη εκστρατεία ελέγχων σε ολόκληρη την Ιταλία, στον τομέα του ελαιολάδου, έναν από τους κύριους τομείς της ιταλικής αγροτικής παραγωγής, επιθεωρώντας ελαιουργεία καθώς και εταιρείες και παραγωγικές και εμπορικές εγκαταστάσεις. Οι επιθεωρήσεις διενεργήθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023 και τα ευρήματα ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, λόγω της οικονομικής σημασίας που αντιπροσωπεύει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως εθνική αριστεία στον τομέα της αγροδιατροφής.

Συνολικά, η NAS πραγματοποίησε 1.250 επιθεωρήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, διαπιστώνοντας παράτυπες καταστάσεις σε 256 εταιρείες και εμπορικές εγκαταστάσεις. Οι προσαχθέντες στις Δικαστικές Αρχές ήταν 26 κυρίως για αδικήματα απάτης σε εμπορία και πώληση μη γνήσιων τροφίμων, στα οποία πρέπει να προστεθούν 202 επιχειρηματίες που τιμωρήθηκαν για διοικητικές παραβάσεις, συνολικού ποσού 189 χιλ. ευρώ, λόγω έλλειψης καθαριότητας και συντήρησης των εργοστασίων και χώρων επεξεργασίας, μη εφαρμογή των διαδικασιών ιχνηλασιμότητας και καταγραφής του παραγόμενου λαδιού, σε ορισμένες περιπτώσεις που συνδέονται με την παράνομη κατάσταση των ελαιουργείων.

Επίσης ανεστάλησαν 22 δραστηριότητες και κατασχέθηκαν πάνω από 46 χιλιάδες λίτρα ελαιολάδου μη εγγεγραμμένου ή δηλωμένου υψηλότερης ποιότητας από την πραγματικότητα.

Μεταξύ των περιστατικών ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ελαιοτριβείο της Πάρμα όπου οι ιδιοκτήτες κατηγορήθηκαν για απάτη και πλαστογραφία καθώς 920 κιλά ελαιολάδου δηλώθηκαν ως εξαιρετικά παρθένο δίνοντας στον αγοραστή πλαστά πιστοποιητικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλά νέα! Στις κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα στην υγιεινή των χεριών κατά την προετοιμασία τροφίμων – Του Δ. Μίχου

Οδηγίες υγιεινής προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.

Προσοχή: Ειδοποίηση από την mattilsynet για επικίνδυνο τσάι για έγκυες και όσες θέλουν να κάνουν παιδί

Στην Ελλάδα διαφημίζεται ως χαλαρωτικό και ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα