Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Novel Food: Η γνωμοδότηση της EFSA για την πρωτεΐνη από mung bean

ΑρχικήΝέαNovel Food: Η γνωμοδότηση της EFSA για την πρωτεΐνη από mung bean
spot_img

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την Επιτροπή της EFSA για τη Διατροφή, τα Νέα Τρόφιμα και τα Αλλεργιογόνα Τροφίμων (NDA) να εκδώσει γνώμη σχετικά με την πρωτεΐνη από mung bean ή φασόλι ροβίτσα, ως νέο τρόφιμο (Novel Food – NF), όπως προβλέπεται για την έγκριση κάθε νέου τροφίμου.

Στις 10 Μαρτίου 2020, η εταιρεία Eat Just Inc υπέβαλε αίτημα στην Επιτροπή για τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ πρωτεΐνης mung bean, η οποία απομονώνεται από ξηρούς σπόρους ροβίτσας με μια ακολουθία σταδίων επεξεργασίας, με τελικό στάδιο την ξήρανση.

Το NF, το οποίο είναι το αντικείμενο της αίτησης, είναι πρωτεΐνη mung bean που εξάγεται από σπόρους του φυτού Vigna radiata. Προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό τροφίμων που προστίθεται στην κατηγορία τροφίμων, που ονομάζεται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία: «πρωτεϊνούχα προϊόντα, εξαιρουμένων των προϊόντων που καλύπτονται από την κατηγορία 1.8».

Ο FDA επίσης έχει δημοσιεύσει από το 2017πως η πρωτεΐνη αυτή θεωρείται Γενικά Αναγνωρισμένη ως Ασφαλής (GRAS), και ήταν ένα κύριο στοιχείο στο οποίο βασίστηκε η εταιρεία στην αρχική της αίτηση.

Το προϊόν αυτό προορίζεται για κατανάλωση από το γενικό πληθυσμό, και όχι κάποια ειδική κατηγορία. Η μέγιστη εκτιμώμενη πρόσληψη του τροφίμου είναι 758 και 260 mg ανά kg σωματικού βάρους την ημέρα σε παιδιά και ενήλικες, αντίστοιχα.

Τα κύρια συστατικά αυτού του NF είναι η πρωτεΐνη (~85%), το λίπος (3–4%) και η υγρασία (3–5,5%). Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη που είναι καλά εύπεπτη και παρέχει επαρκείς ποσότητες των περισσότερων απαραίτητων αμινοξέων αλλά μόνο περιορισμένες ποσότητες αμινοξέων που περιέχουν θείο.

Η επιτροπή σημειώνει ότι η σωρευτική έκθεση στα μεταλλικά στοιχεία που αναλύθηκαν δεν προκαλεί ανησυχία.

Οι αναφερόμενες τιμές για τα επίπεδα των αντιδιαιτητικών παραγόντων στο τρόφιμο αυτό, είναι συγκρίσιμες με εκείνες σε άλλα τρόφιμα. Η ομάδα θεωρεί ότι λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση και τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά μειονεκτική.

Η επιτροπή θεωρεί επίσης ότι δεν απαιτούνται τοξικολογικές μελέτες για αυτό το NF, οι οποίες να σημειωθεί πως δεν υποβλήθηκαν από τον αιτούντα.

Η πρωτεΐνη mung bean έχει τη δυνατότητα να ευαισθητοποιήσει άτομα και να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα αλλεργικά στη σόγια, τα φιστίκια, το λούπινο και τη γύρη σημύδας.

Το αρμόδιο Panel θεωρεί ότι η πρωτεΐνη από mung bean, είναι ασφαλής για κατανάλωση στις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο, για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την επιστημονική γνώμη της EFSA: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6846

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο