Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ντομάτες μολυσμένες με σαλμονέλα: Μελέτη για την αποτελεσματικότερη απολύμανση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝτομάτες μολυσμένες με σαλμονέλα: Μελέτη για την αποτελεσματικότερη απολύμανση
spot_img

Πειραματική μελέτη για την αποτελεσματικότερη παρέμβαση κατά της Salmonella enterica σε επιφάνειες τομάτας.

Η συχνότητα εμφάνισης τροφιμογενών ασθενειών λόγω βακτηριακής μόλυνσης νωπών προϊόντων συνεχίζει να υφίσταται παρά τη συνεχή έρευνα για τις επεμβάσεις επεξεργασίας για τον μετριασμό του προβλήματος. Η σαλμονέλωση έχει συσχετιστεί με τις ντομάτες σε πολλές περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών. Υπενυμίζεται το πρόσφατο ξέσπασμα σαλμονελώσεων σε 224 μαθητές στην Ιταλία από ντομάτες ενώ και τον Μάιο 132 μαθητές υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση από ντοματίνια. Επίσης σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ντομάτας αναφέρθηκε σε 11 ευρωπαϊκές χώρες με 149 περιστατικά, πριν από ένα χρόνο.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο onlinelibrary.wiley.com, οι ερευνητές συνδύασαν θεραπείες ατμοσφαιρικού ψυχρού πλάσματος με ένα αντιμικροβιακό διάλυμα που περιέχει συγκεκριμένα οργανικά οξέα γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή (GRAS) από τον FDA και δοκίμασαν την αντιμικροβιακή του αποτελεσματικότητα έναντι της Salmonella enterica  που εμβολιάστηκε σε επιφάνειες τομάτας.

Η αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα του απολυμαντικού με βάση το οργανικό οξύ + θεραπείες ψυχρού πλάσματος για 30, 60, 120, 180 και 360 δευτερόλεπτα, διερευνήθηκε και επιτεύχθηκε σημαντική βακτηριακή αδρανοποίηση πάνω 120 δευτερόλεπτα “θεραπείας”. Στα 120 δευτερόλεπτα, οι επιζώντες πληθυσμοί αερόβιων μεσόφιλων βακτηρίων που ανακτήθηκαν στις επιφάνειες της ντομάτας ήταν κατά μέσο όρο < 2 logs/g ενώ η επιβίωση μαγιάς και μούχλας ήταν κατά μέσο όρο < 1 CFU/g. Ο συνδυασμός θεραπείας με αυτό το απολυμαντικό με βάση το οργανικό οξύ + κρύο πλάσμα για 120 δευτερόλεπτα οδήγησε σε μείωση της  
σαλμονέλας κατά 4,9 log  στην περιοχή της ουλής του στελέχους και σε μείωση κατά 3,9 log στην λεία επιφάνεια του φλοιού. Ομοίως, οι πληθυσμοί αερόβιων μεσόφιλων βακτηρίων που ανακτήθηκαν σε επεξεργασμένες επιφάνειες τομάτας ήταν κατά μέσο όρο < 0,3 log CFU/g.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός ενός απολυμαντικού με βάση το οργανικό οξύ με επεξεργασίες κρύου πλάσματος για ≥ 120 δευτερόλεπτα μπορεί να απενεργοποιήσει σημαντικούς πληθυσμούς  σαλμονέλας  για να ενισχύσει τη μικροβιακή ασφάλεια των επιφανειών ντομάτας που προορίζονται για φρέσκια σαλάτα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο