Σε συζήτηση μεταξύ επιστημόνων, Ευρωβουλευτών και πολιτών, η γαλλική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ανοιχτά, ότι στο θέμα της διατροφικής ετικέτας Nutriscore, κινήθηκε υποστηρίζοντας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα… και μάλιστα ο Ισπανός ευρωβουλευτής Adrian Vaskuez Lazara ευχήθηκε: «ελπίζω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην πέσει στην Παγίδα»…
Ενώ πολλές χώρες έχουν συμφωνήσει και υιοθετήσει το νέο σύστημα διατροφικής επισήμανσης στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων (μεταξύ των οποίων η Γαλλία φυσικά, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία), ωστόσο, το Nutriscore έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από ορισμένες πλευρές, κυρίως – αλλά όχι μόνο – από τις μεσογειακές χώρες. Η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι το σύστημα κάνει άδικες διακρίσεις σε βάρος των διάσημων τροφίμων της, όπως το ελαιόλαδο, το ζαμπόν Πάρμας και το τυρί Parmigiano. Πέρυσι, σε ένα «non-paper» που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ (AGRIFISH) η Ιταλία ένωσε τη φωνή της με τις κυβερνήσεις της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Κύπρου, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας, αλλά και της Ελλάδας, ασκώντας κριτική στο Nutriscore.
Στην συζήτηση που διοργάνωσε το think tank Farm Europe και η eat Europe, το μεγαλύτερο ποσοστό των προσκεκλημένων ομιλητών ήταν πολέμιοι του Nutriscore.
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Adrian Vasquez Lazara εξέφρασε την ειλικρινή του ανησυχία για τον αριθμό των κρατών που υιοθετούν το σύστημα ή όπως το έθεσε «που ακολουθούν αυτή την τάση» και τόνισε: «Δεν είναι μυστικό ότι το Nutriscore υποστηρίζεται από την γαλλική κυβέρνηση για να ωφελήσει τους μεγάλους ομίλους της στον τομέα των τροφίμων στη Γαλλία. Αυτό είναι το μυστικό. Σε αυτή τη βάση ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πέσει στην παγίδα” είπε ο Lazara που στην συνέχεια της ομιλίας του χαρακτήρισε το Νutriscore “εργαλείο marketing”.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής του Fundacio Triptolemos της Ισπανίας, Luis Gonzales Vaque εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα κράτη-μέλη που υιοθετούν το Nutriscore μπορεί να μην έχουν σκεφτεί πως εμπλέκεται η Γαλλία στο πρόγραμμα. «Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε αυτές τις χώρες, ότι το Nutriscore είναι ιδιοκτησία του Γαλλικού κράτους» τόνισε προσθέτοντας πως επί της ουσίας τον αλγόριθμο του νέου συστήματος κατέχει ουσιαστικά η Γαλλία και υπαινίχθηκε ότι «οι αλγόριθμοι μπορούν να χειραγωγηθούν…. Και χειραγωγούνται».
Την άποψη ότι το Nutriscore ευνοεί μόνο τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και όχι τους καταναλωτές, υποστήριξε ο ιδρυτής της NO-Nutriscore Allianze του Βελγίου Luciano Stella. Ο Stella έκανε τη σύγκριση μεταξύ του μελιού και της σκόνης σοκολάτας Nesquik της Nestle. Είπε πως το μέλι περιέχει ζάχαρη, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, αμινοξέα, ένζυμα, γύρη αρώματα, γεύσεις και στο Nutriscore είναι “D”! Από την άλλη η σκόνη σοκολάτας περιέχει ζάχαρη, μαλτοδεξτρίνη, υδρολυμένα δημητριακά, κακάο με χαμηλά λιπαρά, βιταμίνες C B1 και D, μέταλλα πυροφωσφορικό σίδηρo, ψευδάργυρο και θειικό, βανιλίνη και κανέλα. Η σκόνη σοκολάτας με όλα αυτά επιτυγχάνει στο Nutriscore βαθμολογία “A”. Η ενημέρωση αυτή είναι παραπλανητική για τον καταναλωτή τόνισε.
Η Άλλη άποψη
To Νutriscore δημιουργήθηκε από την Sante Publique France με βάση το έργο του καθηγητή διατροφής στη Sorbonne Paris Serge Jercberg, ο οποίος δήλωσε στο FoodNavigator ότι οι κατηγορίες πως η Γαλλία έχει προσωπικό συμφέρον “είναι γελοίες”. Το Nutriscore, είπε, αναπτύχθηκε από ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς ερευνητές, με βάση επιστημονικά στοιχεία και με ένα μόνο στόχο: την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Δεν υπερασπίζεται οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον ούτε γαλλικό ούτε κανένα άλλο. Ο Jercerg τόνισε επίσης πως το Nutriscore δεν ανήκει στη Γαλλία αλλά προστατεύεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει πλέον μια Ευρωπαϊκή συντονιστική επιτροπή υπεύθυνη για την ανάπτυξη του Nutriscore, που συνδέει τις κυβερνήσεις όλων των χωρών που έχουν υιοθετήσει το νέο σύστημα διατροφική επισήμανσης.
Πληροφορίες από FoodNavigator