Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nutriscore: Οι απόψεις 75 εμπειρογνωμόνων

ΑρχικήΝέαNutriscore: Οι απόψεις 75 εμπειρογνωμόνων
spot_img

75 ειδικοί διατροφής και διαιτολογίας κρίνουν το νέο σύστημα επισήμανσης των τροφίμων, βάση ατομικών εμπειριών, αντιλήψεων και γνώσεων.

Τα συστήματα επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (FOPL), όπως το Nutri-Score, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε γνώμη στην οποία αναγνώρισε την ανάγκη για εναρμονισμένη, υποχρεωτική, διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της υγείας του γενικού πληθυσμού προωθώντας πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, καθώς και την κατανάλωση προϊόντων με επαρκές προφίλ θρεπτικών συστατικών. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι, παρά τα οφέλη και τη βοήθεια που παρέχει η FOPL, δεν είναι σε θέση να συστήσει κάποιο συγκεκριμένο σύστημα και βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες χρησιμοποιώντας διαφορετικές ετικέτες. 

Μεμονωμένες χώρες, με βάση τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων και των επιστημονικών εταιρειών τους, εισάγουν επομένως FOPL βασισμένες σε εσωτερικούς κανονισμούς σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την υγεία των πολιτών τους. Για παράδειγμα, τα προειδοποιητικά σήματα εισήχθησαν ως υποχρεωτικά στη Χιλή, το Περού, την Ουρουγουάη, το Μεξικό, την Κολομβία και την Αργεντινή, ενώ το Nutri-Score εφαρμόζεται ήδη, σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας, μεταξύ άλλων. Αρκετές χώρες επίσης δεν υποστήριξαν επίσημα την εισαγωγή του συστήματος Nutri-Score, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Ρουμανίας. Η εφαρμογή του συστήματος Nutri-Score συζητείται και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις ασάφειες στα οφέλη του.

Mελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi στο Ειδικό Τεύχος The 2nd Edition of Motivations Associated with Food Choices and Eating Practices ) είχε ως στόχο να συγκεντρώσει τις απόψεις ειδικών σχετικά με το Nutri-Score και τη σχέση του με ένα ιδανικό σύστημα πληροφοριών. Αυτή η μελέτη αποτελεί το πρώτο παράδειγμα σε μια ευρωπαϊκή χώρα έρευνας των απόψεων ειδικών στη διατροφή και τη διαιτολογία, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με επιστημονικές εταιρείες, σχετικά με την αντίληψη του συστήματος Nutri-Score.

Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε εμπειρογνώμονες σε όλη την Πολωνία χρησιμοποιώντας μια έρευνα συγχρονικού σχεδιασμού με 75 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν κατά μέσο όρο 18 ± 13 χρόνια εμπειρίας και απασχολούνταν κυρίως σε ιατρικά και γεωργικά πανεπιστήμια. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος FOPL είναι η σαφήνεια, η απλότητα, η συνέπεια με τις συστάσεις υγιεινής διατροφής και η ικανότητα αντικειμενικής σύγκρισης προϊόντων στην ίδια ομάδα. Ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πίστευαν ότι το Nutri-Score παρέχει μια συνολική αξιολόγηση της διατροφικής αξίας ενός προϊόντος και διευκολύνει τις γρήγορες αποφάσεις αγοράς, υστερεί στο να βοηθήσει τους καταναλωτές να συνθέσουν μια ισορροπημένη διατροφή και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ομάδες προϊόντων. Οι ειδικοί εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του συστήματος να λαμβάνει υπόψη τον βαθμό επεξεργασίας ενός προϊόντος, την πλήρη θρεπτική αξία και το αποτύπωμα άνθρακα.

Συμπερασματικά, το Nutri-Score απαιτεί σημαντικές και λεπτομερείς αλλαγές και επικύρωση σε σχέση με τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές και τις προσδοκίες των ειδικών. 

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα