Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nutriscore: Οι Ιταλοί παραγωγοί παρμεζάνας ενώνουν τις δυνάμεις τους

ΑρχικήΝέαNutriscore: Οι Ιταλοί παραγωγοί παρμεζάνας ενώνουν τις δυνάμεις τους
spot_img

cibum team

Οι παραγωγοί Parmigiano Reggiano και Grana Padano στην Ιταλία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αντιταχθούν στο   σύστημα διατροφικής σήμανσης Nutri-Score .

Το σύστημα εκχωρεί ένα χρώμα (από πράσινο σε κόκκινο) και ένα γράμμα (από Α έως Ε) σε είδη διατροφής, με βάση έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη τις θερμίδες, το λίπος και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Οι δύο κοινοπραξίες τυριού ισχυρίζονται ότι το σύστημα αυτό είναι «παραπλανητικό» για του καταναλωτές.

Επισήμαναν επίσης ότι το σύστημα δεν λαμβάνει υπόψη την ισορροπία στη διατροφή ενός ενθρώπου, ούτε τα συνολικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του προϊόντος.

Συγκεκριμένα, τα τυριά τιμωρούνται για την παρουσία λιπών, παραβλέποντας το γεγονός ότι παρέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, λειτουργικά λιπαρά οξέα, λιποδιαλυτές βιταμίνες και απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Οι δύο κοινοπραξίες υποστηρίζουν ότι το σύστημα Nutri-Score, με βάση τις γενικές πληροφορίες, «προδίδει τον τελικό του στόχο, δηλαδή να εγγυηθεί υγιείς, ισορροπημένες και σωστές επιλογές από διατροφική άποψη».

Σύστημα επισήμανσης

Σύμφωνα με το Nutri-Score, οι Parmigiano Reggiano και Grana Padano έχουν ταξινομηθεί ως πορτοκαλί.

Ωστόσο, ένα πιάτο ζυμαρικών με 80 γραμμάρια ζυμαρικών, 20 γραμμάρια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και 20 γραμμάρια σκληρού τυριού DOP στη  ταξινόμηση του Nutriscore θα ήταν πράσινο!

Σύμφωνα με τις δύο κοινοπραξίες, αυτές οι ασυνέπειες δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ποσότητες τυριού που καταναλώνονται και τις τιμωρούν άδικα χωρίς αντικειμενικό λόγο, υποβαθμίζοντας την εικόνα τόσο της Grana Padano όσο και του Parmigiano Reggiano.

Κάλεσαν όλους τους παραγωγούς των Ιταλικών ΠΟΠ προϊόντων να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ιταλική κυβέρνηση κατά συστήματος σήμανσης Nutriscore.

Πηγή: European supermarket magazine

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο