cibum team
Οι παραγωγοί Parmigiano Reggiano και Grana Padano στην Ιταλία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αντιταχθούν στο σύστημα διατροφικής σήμανσης Nutri-Score .
Το σύστημα εκχωρεί ένα χρώμα (από πράσινο σε κόκκινο) και ένα γράμμα (από Α έως Ε) σε είδη διατροφής, με βάση έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη τις θερμίδες, το λίπος και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Οι δύο κοινοπραξίες τυριού ισχυρίζονται ότι το σύστημα αυτό είναι «παραπλανητικό» για του καταναλωτές.
Επισήμαναν επίσης ότι το σύστημα δεν λαμβάνει υπόψη την ισορροπία στη διατροφή ενός ενθρώπου, ούτε τα συνολικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του προϊόντος.
Συγκεκριμένα, τα τυριά τιμωρούνται για την παρουσία λιπών, παραβλέποντας το γεγονός ότι παρέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, λειτουργικά λιπαρά οξέα, λιποδιαλυτές βιταμίνες και απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Οι δύο κοινοπραξίες υποστηρίζουν ότι το σύστημα Nutri-Score, με βάση τις γενικές πληροφορίες, «προδίδει τον τελικό του στόχο, δηλαδή να εγγυηθεί υγιείς, ισορροπημένες και σωστές επιλογές από διατροφική άποψη».
Σύστημα επισήμανσης
Σύμφωνα με το Nutri-Score, οι Parmigiano Reggiano και Grana Padano έχουν ταξινομηθεί ως πορτοκαλί.
Ωστόσο, ένα πιάτο ζυμαρικών με 80 γραμμάρια ζυμαρικών, 20 γραμμάρια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και 20 γραμμάρια σκληρού τυριού DOP στη ταξινόμηση του Nutriscore θα ήταν πράσινο!
Σύμφωνα με τις δύο κοινοπραξίες, αυτές οι ασυνέπειες δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ποσότητες τυριού που καταναλώνονται και τις τιμωρούν άδικα χωρίς αντικειμενικό λόγο, υποβαθμίζοντας την εικόνα τόσο της Grana Padano όσο και του Parmigiano Reggiano.
Κάλεσαν όλους τους παραγωγούς των Ιταλικών ΠΟΠ προϊόντων να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ιταλική κυβέρνηση κατά συστήματος σήμανσης Nutriscore.
Πηγή: European supermarket magazine
Δείτε επίσης:
FODMAPs στα τρόφιμα: η νέα προσέγγιση στην διατροφή
Κουζίνα φάντασμα: Η νέα παγκόσμια τάση στις επιχειρήσεις εστίασης
ΕΕ: Οι αναθεωρημένοι κανόνες μετά από μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις
Εξαγωγές τροφίμων: Πως να μην πέσετε θύμα απάτης
Καύσωνας: 7 τρόφιμα που ενυδατώνουν. Ανάμεσά τους και το τζατζίκι!
Μοντέλο προσομοίωσης ανάπτυξης Clostridium botulinum σε τρόφιμα