Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο 20χρονος από τη Ροδόπη που μείωσε το νερό για το βαμβάκι κατά 25%

ΑρχικήΝέαΟ 20χρονος από τη Ροδόπη που μείωσε το νερό για το βαμβάκι κατά 25%
spot_img

cibum team

Να μειώσει σημαντικά τις ποσότητες νερού, που απαιτούνται για την καλλιέργεια βαμβακιού, κατάφερε ένας νέος από τη Ροδόπη.

Ο 20χρονος Αχμέτ Χουσεΐν, από την περιοχή της Γλυφάδας στη Ροδόπη, διαχειρίζεται 1.150 στρέμματα και το κατέφερε αυτό χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες. 

Ήταν εκείνος που έπεισε τα υπόλοιπα μέλη της οικογενειακής αγροτικής επιχείρησης για τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων στην καλλιέργεια βαμβακιού, πετυχαίνοντας καλύτερες αποδόσεις και μείωση του κόστους παραγωγής.

«Καλλιεργούμε 1.150 στρέμματα, από τα οποία τα 780 είναι βαμβάκι, τα 260 είναι στο πρόγραμμα απονιτροποίησης με σιτάρι και κριθάρι και τα 110 είναι βιολογικό τριφύλλι», αναφέρει ο Αχμέτ, ο οποίος από μικρός ασχολείται με τις οικογενειακές καλλιέργειες.

Τι είναι η «ευφυής γεωργία» που χρησιμοποίησε

Το πρώτο βήμα στην τεχνολογία, για την καλλιέργεια του βαμβακιού, η οικογένεια του Αχμέτ το έκανε το 2015 με την αγορά τρακτέρ, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με σύστημα αυτόματης καθοδήγησης.

Από το 2017 έχουν εγκαταστήσει στην καλλιέργεια βάμβακος μετεωρολογικούς σταθμούς για να καλλιεργούν με τη βοήθεια της ευφυούς γεωργίας.

Όπως εξηγεί, από αυτό έρχονται με τον χρόνο: «Την πρώτη χρονιά εφαρμογής η μείωση του νερού για το βαμβάκι έφτασε στο 15% και την επόμενη χρονιά το ποσοστό έφτασε στο 25%. Το ποσοστό αυτό οφείλεται στη μείωση των αρδευτικών δόσεων, καθώς το 2019 κατά την περίοδο της άρδευσης ποτίσαμε τέσσερις φορές, όταν ο αριθμός των δόσεων πριν από την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας έφτανε τις εφτά».

Οι κατάλληλες συμβουλές που τους δόθηκαν, με την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας, τους βοήθησαν να γνωρίζουν πότε πρέπει να ποτίσουν τα χωράφια τους.

«Πριν από την εγκατάσταση των μετεωρολογικών σταθμών ποτίζαμε ανεξάρτητα από το αν είχε βρέξει, καθώς δεν ξέραμε πόσα κυβικά μέτρα νερού είχαν πέσει στο χωράφι. Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι το χωράφι θα έχει ποτιστεί και πολλές φορές είχαμε πρόβλημα με τη ρίζα. Με την εφαρμογή του συστήματος, λαμβάναμε την κατάλληλη συμβουλή για το πότε ήταν η ιδανική στιγμή να ποτίσουμε και πόσο νερό έπρεπε να ρίξουμε», εξηγεί ο 20χρονος αγρότης.

Με πληροφορίες από ypaithros.gr

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα