Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Αιγυπτιακός χυμός πορτοκαλιού που καταλαμβάνει την Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΟ Αιγυπτιακός χυμός πορτοκαλιού που καταλαμβάνει την Ευρώπη
spot_img

Τα αιγυπτιακά εσπεριδοειδή στρέφονται προς την Ευρώπη.

Η Ευρώπη αγωνίστηκε υπό το βάρος των όγκων εσπεριδοειδών που εκτρέπονται από την αγορά της Ανατολικής Ασίας, αλλά τα προβλήματα στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία σημαίνουν ότι οι ευκαιρίες παραμένουν για τους Αιγύπτιους προμηθευτές.

Η συνεχιζόμενη αναστάτωση στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, που τα αναγκάζει να κάνουν τον περίπλου του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας αντί να διασχίσουν τη διώρυγα του Σουέζ, εξακολουθεί να επηρεάζει σοβαρά τις αιγυπτιακές εξαγωγές εσπεριδοειδών προς την Ανατολική Ασία, ενθαρρύνοντας πολλές εταιρείες να εκτρέψουν πρόσθετες ποσότητες προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Αίγυπτος είναι παραδοσιακά γνωστή για τις εξαγωγές φρέσκων πορτοκαλιών, αλλά η ανάπτυξή της στον τομέα της χυμοποίησης, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της μετατόπισης των τάσεων παραγωγής, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά όσον αφορά την τιμολόγηση, την προσφορά και τη ζήτηση.

Ο Omar Elnaggar, στέλεχος της αιγυπτιακής βιομηχανίας νωπών προϊόντων, ανέλαβε πρόσφατα ηγετικό ρόλο στη Sahara for Fruit Processing, μια νέα νεοφυή επιχείρηση παραγωγής χυμού πορτοκαλιού που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2025.

Η εταιρεία πρόκειται να λειτουργήσει μια μεγάλης κλίμακας μονάδα χυμοποίησης ικανή να επεξεργάζεται 150.000 τόνους πορτοκαλιών ετησίως για την παραγωγή 14.000 τόνων συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού.

Η στροφή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον Elnaggar, με μια χούφτα νέων εργοστασίων χυμοποίησης να βρίσκονται υπό ανάπτυξη και τα υπάρχοντα να αυξάνουν την παραγωγή.

«Μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2025, η Αίγυπτος θα έχει διπλάσιο αριθμό εργοστασίων από αυτόν που είχε το 2024», δήλωσε ο Elnaggar. «Και άλλοι φυσικά θα μιμηθούν αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο. Έτσι, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην προσφορά και τη ζήτηση πορτοκαλιών και στις τιμές.

Ενώ η βιομηχανία εσπεριδοειδών της Αιγύπτου έχει ιστορικά επικεντρωθεί στις εξαγωγές φρέσκων φρούτων, μεταξύ άλλων σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, η χώρα τοποθετείται τώρα ως εναλλακτική λύση στη Βραζιλία, τον παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού.

Η αυξανόμενη προβολή της Αιγύπτου στην αγορά των χυμών θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπτώσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Elnaggar, ιδίως όσον αφορά την τιμολόγηση και το μερίδιο αγοράς. Με τη Βραζιλία να αντιμετωπίζει προκλήσεις από την εξάπλωση του ιού HLB, ο οποίος αποδεκατίζει τους οπωρώνες εσπεριδοειδών της και επηρεάζει τις αποδόσεις χυμών, οι αγοραστές έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Ως αποτέλεσμα, η Αίγυπτος βλέπει αύξηση της ζήτησης για το συμπύκνωμα χυμού της.

Ο Elnaggar επεσήμανε ότι η ετήσια παραγωγή 18 εκατ. τόνων πορτοκαλιών της Βραζιλίας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον ιό, καθιστώντας την αγορά πιο ευμετάβλητη. Αυτό έχει ανοίξει ευκαιρίες για άλλες χώρες παραγωγής εσπεριδοειδών, όπως η Αίγυπτος, να καλύψουν το κενό στην παγκόσμια αγορά χυμών.

https://www.fruitnet.com/eurofruit/rise-of-egypts-juicing-industry-likely-to-impact-european-citrus-market/263903.article

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο