Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί το λίπος για να καταπολεμήσεις τις λοιμώξεις – Νέα επιστημονική έρευνα

ΑρχικήΕπιστήμηΆρθρα / Δημοσιεύσεις / ΒιβλίαΟ ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί το λίπος για να καταπολεμήσεις τις λοιμώξεις - Νέα επιστημονική έρευνα
spot_img

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το Ινστιτούτο Quadram αποκαλύπτει πώς τα ανοσοκύτταρά μας χρησιμοποιούν τα αποθέματα λίπους του σώματος για να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (8/12) στο περιοδικό Nature Communications, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για τη θεραπεία – ευάλωτων και ηλικιωμένων – ατόμων με βακτηριακές λοιμώξεις.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη σαλμονέλα – μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, έμετο, κοιλιακό άλγος, πυρετό και σήψη.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Quadram και το Ινστιτούτο Earlham, για την παρακολούθηση της κίνησης και της κατανάλωσης λιπαρών οξέων σε ζωντανά βλαστοκύτταρα.

Συνέχισαν να αναλύουν την ανοσολογική απόκριση στη βακτηριακή λοίμωξη από σαλμονέλα, αναλύοντας τη βλάβη του ήπατος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πώς τα βλαστοκύτταρα του αίματος αντιδρούν στη μόλυνση, αποκτώντας λιπαρά οξέα υψηλής ενέργειας από τα αποθέματα λίπους του σώματος.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι στον μυελό των οστών όπου βρίσκονται τα βλαστοκύτταρα του αίματος, τα σήματα μόλυνσης οδηγούν τα λιποκύτταρα να απελευθερώσουν τις αποθήκες λίπους τους ως λιπαρά οξέα στο αίμα.

Και εντόπισαν ότι αυτά τα υψηλής ενέργειας λιπαρά οξέα στη συνέχεια προσλαμβάνονται από τα βλαστοκύτταρα του αίματος, τροφοδοτώντας αποτελεσματικά τα βλαστοκύτταρα και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παράγουν εκατομμύρια λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τη σαλμονέλα.

Οι ερευνητές εντόπισαν, επίσης, το μηχανισμό με τον οποίο μεταφέρονται τα λιπαρά οξέα και εξετάζουν τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αυτή η νέα γνώση στη μελλοντική θεραπεία της λοίμωξης.

Ο Dr. Stewart Rushworth από την Ιατρική Σχολή του Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας δήλωσε: «Τα αποτελέσματα μας παρέχουν μια εικόνα για το πώς το αίμα και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη μόλυνση.

Η καταπολέμηση της μόλυνσης απαιτεί πολλή ενέργεια και οι αποθήκες λίπους είναι τεράστιες ενεργειακές αποθήκες, οι οποίες παρέχουν το καύσιμο για τα βλαστοκύτταρα του αίματος προκειμένου να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση.

Η επεξεργασία του μηχανισμού μέσω του οποίου λειτουργεί αυτή η “ώθηση καυσίμου” μας δίνει νέες ιδέες για το πώς να ενισχύσουμε τους οργανισμούς να καταπολεμήσουν τη μόλυνση στο μέλλον».

Ο Dr. Rushworth συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι στο μέλλον τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν στη βελτίωση της θεραπείας για ευάλωτα και ηλικιωμένα άτομα με λοιμώξεις, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκρισή τους.

Με την αντίσταση στα αντιβιοτικά να είναι μια τόσο παρούσα και διαδεδομένη πρόκληση για την κοινωνία, είναι επείγουσα ανάγκη να διερευνηθούν νέοι τρόποι, όπως αυτός, για να βοηθηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις».

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το Ινστιτούτο Quadram σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Earlham, χρηματοδοτήθηκε από το Wellcome Trust και το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (BBSRC), με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα