Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vegan Χριστούγεννα: Αντί για ψητή γαλοπούλα… wellington με μανιτάρια

ΑρχικήΟικιακάVEGANismVegan Χριστούγεννα: Αντί για ψητή γαλοπούλα... wellington με μανιτάρια
spot_img

Υπάρχουν πολλές μέρες κατά τη διάρκεια του χρόνου που είναι εύκολο να είσαι vegan, αλλά η 25η Δεκεμβρίου δεν είναι μία από αυτές, αφού το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι γεμάτο με ζωϊκά εδέσματα… Υπάρχουν όμως λύσεις και εναλλακτικές που εάν τις ακολουθήσετε, το vegan τραπέζι δεν θα έχει να ζηλέψει σε τίποτα το τραπέζι του διπλανού σας…

Οι vegan σεφ Henry Firth και Ian Theasby, λένε πως άνετα συνδυάζονται Βιγκανισμός και Χριστούγεννα και μάλιστα προτείνουν το τέλειο vegan γεύμα για αυτή την ημέρα – και οι συνταγές τους είναι υπέροχες.

Αντί για ψητή γαλοπούλα… δοκιμάστε wellington με μανιτάρια

Αυτό το πιάτο συνδυάζει γήινα μυρωδικά με κράνμπερι και κάστανα, με αποτέλεσμα μια χορταστική και απολαυστική εναλλακτική κρέατος. Μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο και η κανέλα μπλέκονται με δεντρολίβανο και θυμάρι για να του δώσουν μια εορταστική γεύση.

wellington με μανιτάρια

Συστατικά

  • Ελαιόλαδο, για το ράντισμα 
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι από βάζο λιαστής ντομάτας
  • 4 μακριά ασκαλώνια (είδος κρεμυδιού)
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 4 λιαστές ντομάτες
  • 1 καρότο
  • 1 ραβδί σέλινο
  • 8 κλωναράκια θυμάρι
  • 4 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2 κλωναράκια φασκόμηλο
  • 500 γρ μανιτάρια
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 2 ½ κουταλιά της σούπας σάλτσα cranberry
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 200 γρ κάστανα
  • 200 γρ πεκάν
  • 100 γρ τριμμένη φρυγανιά ξερή
  • 2 προτυλιγμένα φύλλα φυτικής σφολιάτας 320 γρ
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα φυτικής προέλευσης
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου

Μέθοδος

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήστε τα μανιτάρια σας: Τοποθετήστε 10 όμορφα μανιτάρια στη σειρά στη μέση ενός φύλλου αλουμινόχαρτου. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι, στρώνουμε τέσσερα κλωνάρια θυμάρι, δύο κλωνάρια δεντρολίβανο, τρεις σκελίδες σκόρδο και ένα κλωνάρι φασκόμηλο πάνω από τα μανιτάρια. Τυλίξτε τα μανιτάρια σφιχτά στο αλουμινόχαρτο, βάλτε το “πακέτο” στο ταψί, βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για 30 λεπτά.
  • Ετοιμάστε τη γέμισή σας: Όσο ψήνονται τα μανιτάρια, ξεφλουδίστε και κόψτε σε λεπτές φέτες τα μακριά ασκαλώνια. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το καρότο. Ψιλοκόβουμε το σέλινο. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Μαζέψτε τα φύλλα από τέσσερα κλωνάρια θυμάρι, δύο κλωνάρια δεντρολίβανο, ένα μικρό κλωνάρι φασκόμηλο και ψιλοκόψτε. Χτυπήστε 300 γραμμάρια από τα μανιτάρια στον επεξεργαστή τροφίμων για να σχηματίσετε κιμά. Ρίξτε 100 γραμμάρια κάστανα και 200 ​​γραμμάρια πεκάν στον επεξεργαστή τροφίμων για να σχηματίσετε ένα μείγμα. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα κάστανα. 
  • Ζεσταίνουμε το λάδι (από τις λιαστές ντομάτες) σε μέτρια φωτιά στο τηγάνι. Προσθέστε τα ασκαλώνια στο τηγάνι και τηγανίστε για πέντε λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τις λιαστές ντομάτες και το σκόρδο και ανακατέψτε για ένα λεπτό. Προσθέστε τα καρότα, το σέλινο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το φασκόμηλο στο τηγάνι και ανακατέψτε για τέσσερα έως πέντε λεπτά. Προσθέστε τα αλεσμένα μανιτάρια στο τηγάνι, δυναμώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 10 λεπτά μέχρι να “ιδρώσει” καλά. Ρίξτε το κόκκινο κρασί και τη σάλτσα cranberry στο τηγάνι, προσθέστε τη δάφνη, σιγοβράστε για έξι έως επτά λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και την κανέλα και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
  • Βγάζετε τα ψητά μανιτάρια από το φούρνο και ανοίγετε το αλουμινόχαρτο. Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα πιάτο και ρίχνουμε το υγρό από το αλουμινόχαρτο στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε τη φρυγανιά και το αλεύρι ξηρών καρπών σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε μαζί με ένα κουτάλι. Ρίξτε τα αλεσμένα μανιτάρια στον κάδο του μίξερ, αφαιρέστε τη δάφνη, διπλώστε τα όλα μαζί για να σχηματιστεί μια πηχτή ζύμη και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Απλώστε ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα ταψί. Απλώνουμε το μισό μείγμα μανιταριών κατά μήκος στη μέση της ζύμης. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να το διαμορφώσετε σε ένα ορθογώνιο σχήμα με μια επίπεδη κορυφή, αφήνοντας τουλάχιστον ένα κενό πέντε εκατοστών και στις δύο πλευρές. Βάλτε δύο προσεγμένες γραμμές μανιτάρια στη μέση του μείγματος, θα έχετε πέντε γραμμές συνολικά. Στρώνουμε το υπόλοιπο μείγμα από πάνω, τυλίγοντας τα μανιτάρια. Λειώστε και διαμορφώστε ένα τακτοποιημένο, μακρύ, ορθογώνιο ανάχωμα.
  • Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής ή το δάχτυλό σας, βουρτσίστε λίγο από το φυτικό γάλα γύρω από την εκτεθειμένη άκρη της ζύμης. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο ζύμης πάνω από τη γέμιση και το πιέζουμε καλά, φροντίζοντας να μην υπάρχουν φυσαλίδες αέρα. Σφραγίστε τις άκρες πιέζοντας προς τα κάτω με τα δάχτυλά σας μέχρι τη γέμιση. Κόψτε την περίσσεια ζύμης από τις άκρες, φροντίζοντας να αφήσετε μια κρούστα 1½ εκ. γύρω από τη βάση. Βάλτε τη ζύμη που περισσεύει στη μία πλευρά για αργότερα. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να σφίξετε τις άκρες της ζύμης για να σφραγίσετε καλά την πίτα.
  • Πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι και χαράξτε ένα σταυρωτό μοτίβο στην κορυφή ολόκληρου του Wellington. Τρυπήστε μερικές οπές αερισμού στο επάνω μέρος της ζύμης. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε το Wellington για 25 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, ανακατεύουμε το σιρόπι σφενδάμου και το φυτικό γάλα σε ένα μικρό μπολ για να φτιάξουμε ένα γυάλινο υγρό και αλείφουμε ολόκληρη την πίτα, την ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή για περίπου 25 λεπτά. Το κόβουμε σε ίσες φέτες και σερβίρουμε αμέσως με όλα τα τρίμματα. Καλά Χριστούγεννα! Πηγή: The Indipendent

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα