Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο αντίκτυπος των εκπομπών μαγειρικής στις επιλογές εστιατορίων των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΟ αντίκτυπος των εκπομπών μαγειρικής στις επιλογές εστιατορίων των καταναλωτών
spot_img

Γαστρονομική περιέργεια και συμπεριφορά του καταναλωτή: Ο αντίκτυπος των τηλεοπτικών γαστρονομικών προγραμμάτων στις επιλογές των εστιατορίων.

 Το μαγείρεμα στο σπίτι, για την οικογένεια, στις ανεπτυγμένες χώρες και σε μεγάλο βαθμό και στην Ελλάδα, έχει δώσει τη θέση του στις παραγγελίες Delivery και στο φαγητό έξω. Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods εξέτασε κατά πόσο μπορούν να επηρεαστούν οι γαστρονομικές επιλογές από τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής. 

Πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν προγράμματα μαγειρικής και αυτή η μελέτη εξέτασε πως επηρεάζουν τα τηλεοπτικά γαστρονομικά προγράμματα τη συμπεριφορά των καταναλωτών στην αγορά υπηρεσιών εστιατορίου. Το άρθρο εξετάζει την αλληλεπίδραση των συναισθηματικών αντιδράσεων, των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των γαστρονομικών προτιμήσεων για να κατανοήσει πώς τα τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής επηρεάζουν τις αποφάσεις για φαγητό. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 742 ερωτηθέντες και διεξήχθη μεταξύ Μαΐου 2021 και Απριλίου 2022. Απευθυνόταν σε άτομα που επισκέφτηκαν εστιατόρια που παρουσιάστηκαν στην πολωνική γαστρονομική τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Kitchen Revolutions». Η μελέτη αποκάλυψε ότι σχεδόν τα 3/4 των ερωτηθέντων επέλεξαν εστιατόρια με βάση τις συστάσεις του προγράμματος. Αν και υπήρχε μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με αυτό το πρόγραμμα – σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες εξέφρασαν ευχαρίστηση για τη γεύση των σνακ και των κύριων πιάτων – αλλά αυτό δεν μεταφραζόταν πάντα σε αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων εκτός σπιτιού. Μόνο κάθε τρίτος ερωτώμενος είπε ότι το πρόγραμμα επηρέασε τη γαστρονομική τους συμπεριφορά. 

Οι υποθέσεις της έρευνας εξέτασαν τον βαθμό στον οποίο οι γαστρονομικές τηλεοπτικές εκπομπές επηρεάζουν τη συχνότητα των επισκέψεων σε εστιατόρια, την αντιληπτή ποιότητα ζωής και την επιρροή στους καταναλωτές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Τα αποτελέσματα υποστήριξαν εν μέρει την υπόθεση ότι τα προγράμματα μαγειρικής στην τηλεόραση ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε έξω πιο συχνά, αλλά ο αντιληπτός αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής και σε ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ήταν λιγότερο σαφής. 

Το άρθρο συμβάλλει στην κατανόηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών στην αγορά υπηρεσιών τροφίμων, επισημαίνοντας τη σύνθετη δυναμική των συναισθηματικών αντιδράσεων, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τον αντίκτυπο των γαστρονομικών τηλεοπτικών προγραμμάτων. Τα ευρήματα έχουν πρακτικές συνέπειες για τη βιομηχανία εστιατορίων, υποδεικνύοντας εστίαση στον συναισθηματικό αντίκτυπο, την ποιότητα και την παρουσίαση του φαγητού και στοχεύοντας στρατηγικές μάρκετινγκ σε καταναλωτές που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και έτοιμοι να πειραματιστούν.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Gajdzik B, Jaciow M, Wolniak R, Wolny R. Gastronomic Curiosity and Consumer Behavior: The Impact of Television Culinary Programs on Choices of Food Services. Τρόφιμα . 2024; 13(1):115. https://doi.org/10.3390/foods13010115

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο