Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ευρωβουλευτής Π. Κόκκαλης μιλάει για ένα πιο υγιεινό, πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο σύστημα τροφίμων

ΑρχικήΝέαΟ ευρωβουλευτής Π. Κόκκαλης μιλάει για ένα πιο υγιεινό, πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο σύστημα τροφίμων
spot_img

Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης μίλησε πρόσφατα για τη σημασία της βιώσιμης γεωργίας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

Η γεωργία είναι μια θεμελιώδης ανθρώπινη δραστηριότητα που εξαρτάται εγγενώς από τη φύση, αλλά μπορεί, ταυτόχρονα, να αποτελέσει σημαντική απειλή για αυτήν.

Τα μη βιώσιμα συστήματα τροφίμων είναι γνωστό ότι προκαλούν αποψίλωση και υποβάθμιση του εδάφους και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, με την παραγωγή τροφίμων να ευθύνεται για το 21-37% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Με άλλα λόγια, τα συστήματα για το κλίμα και τα τρόφιμα βρίσκονται σε αμοιβαία σχέση, με κλιματικούς κλυδωνισμούς που επηρεάζουν τα συστήματα τροφίμων και αντιστρόφως. Η ειδική έκθεση της IPCC για την κλιματική αλλαγή του 2019 όχι μόνο αναγνωρίζει τον αντίκτυπο της επέκτασης της γεωργικής γης στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά τονίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο άλλες πτυχές του συστήματος τροφίμων – για παράδειγμα, η κατανάλωση υγιεινών και βιώσιμων διατροφών και η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων – είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.

Από την άποψη αυτή, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή, καθώς και στην ανθρώπινη και πλανητική υγεία, θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς τις επόμενες δεκαετίες. Επιπλέον, οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, αποτελούν μείζονα απειλή για τη σταθερότητα των παγκόσμιων, εθνικών και τοπικών συστημάτων τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», έχει ως στόχο να μετασχηματίσει τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους, βελτιώνοντας παράλληλα τη διατροφή και μειώνοντας την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων. Για να το θέσω αλλιώς, η δημιουργία συστημάτων τροφίμων ικανών να τροφοδοτήσουν τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα συστήματα είναι βιώσιμα. Τα υγιέστερα, πιο βιώσιμα και δίκαια συστήματα τροφίμων θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών.

Η διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα για όλους και η διατήρηση της φύσης, είναι οι δύο προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να οικοδομηθεί η βιώσιμη γεωργία– η γεωργική πρακτική και πολιτική θα πρέπει να προωθούν την αποτελεσματική χρήση των πόρων, να προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και τα φυσικά οικοσυστήματα και να ενισχύουν την ανθεκτικότητα των ανθρώπων και των αγροτικών κοινοτήτων. Πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, δηλαδή η αγροικολογία, η βιολογική γεωργία, η περμακουλτούρα, η γεωργία άνθρακα, η αναγεννητική γεωργία και πολλά άλλα, μπορούν να σχετίζονται με τη βιώσιμη γεωργία.

Η αναγεννητική γεωργία, η οποία έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αποτελείται από πρακτικές γεωργίας και βόσκησης που αποκαθιστούν το υποβαθμισμένο έδαφος, βελτιώνουν τη βιοποικιλότητα, αυξάνουν την υγεία και την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων και ενισχύουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες.

Οι αρχές και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην αναγεννητική γεωργία περιλαμβάνουν την κάλυψη των καλλιεργειών, την καλλιέργεια αμειψισποράς, την ελαχιστοποίηση της διαταραχής του εδάφους, τη μείωση των συνθετικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, την προσέλκυση φυσικών αρπακτικών των παρασίτων και την ενσωμάτωση των ζώων. Εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στην υγεία του εδάφους, καταφέρνουν να αυξήσουν τη βιοποικιλότητα και τη φυσική οργανική ύλη στο έδαφος, οδηγώντας σε πιο θρεπτικές και ανθεκτικές καλλιέργειες.

Συνεπώς, η αναγεννητική γεωργία μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη μετάβαση προς την ουδετερότητα άνθρακα, αντιστρέφοντας – μέσω της δέσμευσης του άνθρακα – τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη συμβατική γεωργία. Πρόκειται για μια λύση βασισμένη στη φύση, η οποία αποσκοπεί στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της γεωργίας, στην εξασφάλιση θετικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

Σε αυτόν τον μετασχηματισμό, όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς που επηρεάζονται θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να υποστηρίζονται, ενώ η ορθή παρακολούθηση της προόδου είναι απαραίτητη και θα πραγματοποιείται με τη χρήση των νέων εκσυγχρονισμένων εργαλείων γεωργικών στατιστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Food Drink Europe

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα