Mελέτη έδειξε πως ο καφές αναστέλλει το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο του κορονοϊού.
Ο καφές έχει ανασταλτικά αποτελέσματα έναντι του ιού του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου του κορονοϊού 2 (SARS-CoV-2), έδειξαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell and Bioscience.
Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας την εισαγωγή ενισχυτών εμβολίων. Πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες μαζί με σωματική δραστηριότητα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ενεργή ανοσοαπόκριση και να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.
Ο καφές είναι ένα από τα πιο καταναλωτικά ποτά και περιέχει πολυφαινόλες, όπως το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ (CGA) και αντιοξειδωτικά όπως η τριγωνελίνη, οι μελανοειδίνες και η καφεστόλη. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση καφέ (τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα) συσχετίστηκε με 10% χαμηλότερο κίνδυνο COVID-19 μεταξύ των συμμετεχόντων στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, οι υποκείμενοι μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του καφέ κατά του SARS-CoV-2, χρησιμοποιώντας ανάλυση ψευδοϊού SARS-CoV-2 για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις του καφέ στην είσοδο του ιού σε μια ανθρώπινη εμβρυϊκή κυτταρική σειρά νεφρού που εκφράζει το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2). Ο αλεσμένος καφές (6 mg/ml) έδειξε δοσοεξαρτώμενη μείωση στην είσοδο του ιού. Στη συνέχεια, δοκίμασαν τα αποτελέσματα πολλών εμπορικών προϊόντων στιγμιαίου καφέ.
Τα προϊόντα στιγμιαίου καφέ (1 mg/ml) ανέστειλαν σταθερά την είσοδο του SARS-CoV-2 άγριου τύπου και των παραλλαγών του (Alpha, Delta και Omicron). Ο αλεσμένος και ο στιγμιαίος καφές ανέστειλαν τη δραστηριότητα της διαμεμβρανικής πρωτεάσης σερίνης 2 (TMPRSS2). Επιπλέον, η δραστηριότητα της καθεψίνης L (CTSL), η οποία διευκολύνει την είσοδο του SARS-CoV-2, επηρεάστηκε επίσης κατά τη θεραπεία με καφέ. Στη συνέχεια, η ομάδα αξιολόγησε πώς τα πρόσθετα στον καφέ, όπως η κρέμα γάλακτος, τα χαμηλά λιπαρά, το γάλα και η ζάχαρη, επηρεάζουν τη δραστικότητά του, ωστόσο δεν είχαν καμία επίδραση στην ανασταλτική δράση του καφέ.
Τέλος, 64 υγιή άτομα από την Ταϊβάν ηλικίας 21-40 ετών τυχαιοποιήθηκαν να καταναλώσουν κανονικό καφέ (υψηλή ή χαμηλή δόση), καφέ χωρίς καφεΐνη (υψηλή ή χαμηλή δόση) ή νερό (ομάδα ελέγχου) για δύο ημέρες. Οι οροί συλλέχθηκαν πριν και μετά την παρέμβαση. Δείγματα από τα περισσότερα άτομα στις κανονικές ομάδες καφέ, καθώς και οι όροι από ντεκαφεϊνέ, ανέστειλαν τον οξύ αναπνευστικό σύνδρομο του κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2) καθώς και την παραλλαγή Omicron.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε εδώ.