Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής κοτόπουλου της Tesco ένοχος για την καταστροφή του ποταμού Wye

ΑρχικήΝέαΟ μεγαλύτερος προμηθευτής κοτόπουλου της Tesco ένοχος για την καταστροφή του ποταμού Wye
spot_img

H Avara Foods εκτιμάται ότι απέρριπτε κοπριά από την εκτροφή 16 εκατ. κοτόπουλων στον ποταμό Wye, μολύνοντάς τον με τοξικά φωσφορικά άλατα.

O ποταμός Wye εκτείνεται από τα μέσα της Ουαλίας μέχρι τις εκβολές του ποταμού Σέβερν, του μακρύτερου σε έκταση ποταμού στην Αγγλία. Ωστόσο, στο ποτάμι παρατηρείται αυξανόμενη άνθηση φυκιών, η οποία συνδέεται με την απόρριψη κοπριάς από τα πτηνοτροφεία της περιοχής, που οδηγεί σε έκπλυση περίσσειας φωσφόρου στις υδάτινες οδούς.

Κύρια υπεύθυνη για αυτό θεωρείται η εταιρεία Avara Foods, που αποτελεί κορυφαίο προμηθευτής κοτόπουλου στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Tesco. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκτιμάται πως εκτρέφει περισσότερα από 20 εκατ. κοτόπουλα. Από τα 16 εκατ. από αυτά, τα απορρίμματα καταλήγουν στον ποταμό  Wye.

Αυτό προκάλεσε την οργή των οικολόγων, οι οποίοι δημιούργησαν την οργάνωση Save the Wye.

 Σύμφωνα με τον Guardian, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο που υπόσχεται ότι έως το 2025, η αλυσίδα εφοδιασμού της να μην απορρίπτει φωσφορικά άλατα στον ποταμό Wye, εν μέρει εισάγοντας πιο θρεπτικά συστατικά στην κοπριά στις εγκαταστάσεις της.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές του καθαρού ποταμού λένε ότι αυτό δεν αρκεί. Ένα από τα κύρια αιτήματά τους είναι η Avara να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθαρίσει τον ποταμό από τα λύματα που η ίδια έριξε με δικά της έξοδα, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητά του.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία μεταποίησης κρέατος, Cargill, η οποία κατέχει μέρος της Avara,  έχασε μια δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη μόλυνση του ποταμού Ιλινόις με κοπριά πουλερικών. Της δόθηκε περιθώριο ως τα μέσα  Μαρτίου να αναπτύξει ένα σχέδιο καθαρισμού του ποταμού με την πολιτεία Οκλαχόμα.

Πέρα από τους ισχυρισμούς πως δεν ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου η Avara για τη ρύπανση του Wye, η Αvara είπε στον Guardian ότι δεν είχε ακόμα βρει πώς θα τηρούσε τα αυστηρότερα πρότυπα που θα οδηγούσαν σε λιγότερο τοξική κοπριά, αλλά πως είναι ανοιχτή σε προτάσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Να σημειωθεί πως αν και, σύμφωνα με ισχυρισμούς της Avara, έχει μειώσει τα φωσφορικά άλατα στις ζωοτροφές των πουλερικών της κατά 27% από το 2016, επέκτεινε, παράλληλα,  την παραγωγή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τοποθετώντας εκατομμύρια περισσότερα πτηνά στη λεκάνη απορροής του Wye.

Αν και οι επιστήμονες έχουν προτείνει τη μείωση του συνολικού αριθμού των πτηνών στην περιοχή, η Avara δεν θέλει να υιοθετήσει αυτή την πρακτική, καθώς υπάρχει μια ανοδική τάση στην κατανάλωση κοτόπουλου.

Ωστόσο, οι επί πολλών ετών πρακτικές της εταιρείας δεν πρόκειται να αρθούν, καθώς, σύμφωνα με τον Paul Withers, καθηγητής βιογεωχημείας λεκάνης απορροής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, οι προηγούμενες εφαρμογές κοπριάς και λιπασμάτων έχουν οδηγήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα φωσφόρου στο ποτάμι, τα οποία αναμένονται να παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμα. Για αυτό έχει σημασία ο τρόπος εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης.

Παράλληλα, ένας εκπρόσωπος της Tesco δήλωσε τη δέσμευση της αλυσίδας σουπερμάρκετ σε αυτή την προσπάθεια από-ρύπανσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.

Η σημασία του “Branding” στις επιχειρήσεις τροφίμων – Της Δέσποινας Χάρου

Πως να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επωνυμία.

Γιατί τα παιδιά τρώνε τις μύξες τους; Είναι θέμα κακής ψυχολογίας;

Πολλοί γονείς αδυνατούν να συνετίσουν τα παιδιά τους στο θέμα της βλεννοφαγίας – τι λένε οι ειδικοί.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα