Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός για τη συσκευασία – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΟ Νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός για τη συσκευασία – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
spot_img

Ψήφισμα 40 Ιταλών Ευρωβουλευτών – Στις 21 Νοεμβρίου η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενώ πλησιάζει η ημερομηνία  της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο του προτεινόμενουν κανονισμό για τη συσκευασία οι αντιδράσεις που έχουν ακουστεί όλο το προηγούμενο διάστημα κορυφώνονται.

Μεταξύ των προτάσεων που εγκρίθηκαν από τους ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, περιλαμβάνονται περιορισμός στο επίπεδο συγκέντρωσης μολύβδου, καδμίου, υδραργύρου και εξασθενούς χρωμίου στις συσκευασίες, (δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 mg/kg), υποχρέωση οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες, οι πλαστικές συσκευασίες να περιέχουν ορισμένη ελάχιστη ποσότητα ανακυκλωμένου περιεχομένου, δεν θα συσκευάζονται προϊόντα κάτω του 1,5 κιλού, οι κάψουλες καφέ φίλτρου, οι αυτοκόλλητες ετικέτες που επικολλούνται σε οπωροκηπευτικά και οι πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς πρέπει να καταστούν λιπασματοποιήσιμες, ελαχιστοποίηση του βάρους και του όγκου των συσκευασιών, καθορίζονται οι απαιτήσεις για τις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες, καθορίζονται οι απαιτήσεις επισήμανσης, σήμανσης και πληροφόρηση, δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολλαπλές ετικέτες στη συσκευασία και οι καταναλωτές να μπορούν να φέρουν το δικό τους δοχείο για φαγητό και ποτά σε πακέτο.

 Όμως ο προτεινόμενος κανονισμός εάν εγκριθεί με την τρέχουσα διατύπωσή του, θα προκαλούσε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις εθνικές αλυσίδες παραγωγής και στους καταναλωτές, θέτει υπό αμφισβήτηση την ανακύκλωση και δεν λαμβάνει υπόψη πιο βιώσιμες λύσεις όπως τα πλήρως βιοδιασπώμενα βιοπλαστικά. Αυτό αναφέρουν οι Coldiretti, Filiera Italia, Cia, Confapi, Ancc-Coop, Ancd-Conad, Legacoop, Legacoop Agroalimentare, Legacoop Produzione&Servizi, Ue.Coop, Flai Cgil, Fai-Cisl και Uila-Uil που προώθησαν μια συνάντηση στο Βρυξέλλες, όπου περισσότεροι από 40 Ιταλοί ευρωβουλευτές που ανήκουν σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις υπέγραψαν κείμενο, ενόψει της ψηφοφορίας επί της έκθεσης του ΕΚ κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 21ης ​​Νοεμβρίου.

Ο νέος κανονισμός σύμφωνα με το κείμενο, κινδυνεύει να ακυρώσει τις προσπάθειες και τους στόχους που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα και η ζημιά δεν θα περιοριζόταν μόνο στις εταιρείες συσκευασίας, αλλά θα επηρεάσει θεμελιώδεις αλυσίδες εφοδιασμού, όπως ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα, από την παραγωγή έως τη μεταποίηση και τη διανομή, θέτοντας δεκάδες χιλιάδες εταιρείες και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο.

Για τον αγροδιατροφικό τομέα ειδικότερα, η πρόταση επηρεάζει αρνητικά την ίδια τη συσκευασία των προϊόντων, λένε οι Ιταλοί, θέτοντας σε κίνδυνο τα ισχύοντα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, αλλά και τη διάρκεια ζωής των ίδιων των προϊόντων, με επακόλουθο κίνδυνο αυξημένης σπατάλης λόγω της μεγαλύτερης αλλοιωσιμότητας των τροφίμων που πωλούνται χωρίς συσκευασία. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση που εισάγει η παρούσα πρόταση στις συσκευασίες φρούτων και λαχανικών σε ποσότητες κάτω του 1,5 κιλού, απαίτηση που θα καθόριζε την οριστική εξαφάνιση του κλάδου των νωπών προϊόντων. Δηλαδή εάν ψηφιστεί δεν θα υπάρχουν πλέον συσκευασμένες σαλάτες, ούτε και ντοματίνια και κομμένα φρούτα σε κεσεδάκια.

Ένα άλλο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα θα ήταν η υποχρέωση μετάβασης από την ανακύκλωση στην επαναχρησιμοποίηση στον τομέα Ho.re.ca με δυσκολία στην αντικατάσταση, για παράδειγμα, στην υπηρεσία takeaway, ανακυκλώσιμων επιτραπέζιων σκευών μιας χρήσης με πλαστικό υλικό που θα επαναχρησιμοποιηθεί, το οποίο θα πρέπει να επιστρέφεται από τον καταναλωτή κάθε φορά στο εστιατόριο προέλευσης. Αυτό βοηθά να κατανοήσουμε πώς, σύμφωνα με όλα τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, η επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία που θα ήθελε να επιβάλει η Επιτροπή της ΕΕ έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις συσκευασίες μιας χρήσης, οδηγώντας σε αύξηση κατά 180% στις εκπομπές CO2 και περίπου 240% περισσότερη ενέργεια. Όλα αυτά θα προκαλούσαν επίσης – καταλήγουν οι Ενώσεις – περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής για ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, με σοβαρές επιπτώσεις στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε μια στιγμή μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα