Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκηση"ΟΧΙ" της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης
spot_img

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η νόηση στην καθημερινή ζωή, η ενίσχυση της νόησης με ασφάλεια και φθηνό κόστος είναι άκρως επιθυμητή. Πολλές μελέτες συμφωνούν πως η κρεατίνη είναι ασφαλής, ανεκτή από τον ανθρώπινο οργγανισμό και φθηνή.

Άλλωστε, οι αθλητές δύναμης έχουν επωφεληθεί από τη συμπληρωματική χορήγηση κρεατίνης για πάνω από 30 χρόνια, καθώς η αθλητική κοινότητα εκτιμά την κρεατίνη με την εργογενετική έννοια, για την ενίσχυση της σωματικής μέγιστης απόδοσης. Η ελαφρά αύξηση βάρους λόγω κατακράτησης νερού είναι η μόνη σταθερά αναφερόμενη παρενέργεια.

Ενώ η ασφάλεια και τα αθλητικά οφέλη της κρεατίνης είναι καλά τεκμηριωμένα, τα πιθανά γνωστικά οφέλη της είναι ακόμη ασαφή.

Μετά από αίτηση της Alzchem Trostberg GmbH, που υποβλήθηκε για την έγκριση ισχυρισμού υγείας ζητήθηκε από την αρμόδια ομάδα της EFSA για τη Διατροφή, τα Νέα Τρόφιμα και τα Αλλεργιογόνα Τροφίμων (NDA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με την επιστημονική τεκμηρίωση ενός ισχυρισμού υγείας που αφορά την κρεατίνη και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Ο αιτών πραγματοποίησε βιβλιογραφική έρευνα και εντόπισε 21 μελέτες παρέμβασης σε ανθρώπους που διερευνούσαν την επίδραση του συμπληρώματος κρεατίνης σε μετρήσεις της γνωστικής λειτουργίας, είτε ως σχετικές με την επιστημονική τεκμηρίωση του ισχυρισμού είτε ως υποστηρικτικά στοιχεία.

Ωστόσο, η επιτροπή επισήμανε ότι αρκετές μελέτες είχαν σημαντικούς μεθοδολογικούς περιορισμούς ή δεν αξιολογούσαν την επίδραση της κρεατίνης καθεαυτή σε μία ή περισσότερες μετρήσεις της γνωστικής λειτουργίας.

Η επιτροπή έκρινε επίσης ότι οι τρεις μελέτες παρέμβασης που διεξήχθησαν σε άρρωστα άτομα δεν υποστηρίζουν την επίδραση του συμπληρώματος κρεατίνης στη νόηση και ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για τον μηχανισμό με τον οποίο η κρεατίνη θα μπορούσε να ασκήσει την ισχυριζόμενη επίδραση είναι αδύναμα.

Επιπλέον, η επίδραση στην αναστολή της απόκρισης με 20 g/ημέρα για 7 ημέρες ήταν ένα μεμονωμένο εύρημα μεταξύ 10 μελετών παρέμβασης σε υγιή άτομα, χωρίς να παρατηρηθούν επιδράσεις σε άλλους γνωστικούς τομείς.

Η οµάδα καταλήγει στο συµπέρασµα ότι δεν έχει αποδειχθεί σχέση αιτίου-αποτελέσµατος µεταξύ της συµπλήρωσης µε κρεατίνη και της βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας σε έναν ή περισσότερους από τους τοµείς της.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο