Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 3 κυρίαρχες διατροφικές τάσεις για το 2023

ΑρχικήΝέαΟι 3 κυρίαρχες διατροφικές τάσεις για το 2023
spot_img

Η ζήτηση των καταναλωτών καθορίζει και τις κινήσεις της βιομηχανίας τροφίμων.

Η εταιρεία πληροφοριών τροφίμων και ποτών Spoonshot κυκλοφόρησε την Έκθεση Food Trends 2023. Η έκθεση βασίστηκε στην τεχνητή νοημοσύνη η οποία ανέλυσε περισσότερες από 28.000 πηγές δεδομένων. Οι αναδυόμενες τάσεις στα τρόφιμα και τα ποτά για το 2023 σύμφωνα με την Spoonchot είναι τρεις : στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικά θαλασσινά, στην «καθαρή» ετικέτα» και στα τρόφιμα που βελτιώνουν την διάθεση.

Εναλλακτικά θαλασσινά

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για διατροφή Pescetarian –ενσωμάτωση των θαλασσινών σε μια κατά τα άλλα χορτοφαγική διατροφή– αυξάνεται: από το 2016 έως τον Απρίλιο του 2022 έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 80% έως το 2050.

Ταυτόχρονα το ενδιαφέρον για εναλλακτικά τρόφιμα έχει αυξηθεί κατά 3,5 φορές μεταξύ Ιανουάριου 2016 και Απριλίου 2022. Μελέτη από την Kelton Global διαπίστωσε ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις καταναλωτές ενδιαφέρονται για εναλλακτικά θαλασσινά. Παρόλα αυτά λιγότερο από το 0,2% των προϊόντων θαλασσινών που κυκλοφορούν φέρουν ισχυρισμούς φυτικής προέλευσης ή vegan. Τα εμπόδια της κατηγορίας περιλαμβάνουν καταναλωτές που εμμένουν στην διατροφική αξία των συμβατικών ψαριών και που δυσανασχετούν με την υφή και τη γεύση πολλών εναλλακτικών θαλασσινών.
Οι πιο συχνά συζητούμενοι τύποι φυτικών και vegan θαλασσινών είναι οι γαρίδες, ο τόνος και ο σολομός, ενώ οι πιο σημαντικοί τύποι πιάτων ήταν τα fish and chips, τα fish tacos, τα κέικ με καβούρια και το σούσι.

Καθαρή ετικέτα

Η ζήτηση για ισχυρισμούς καθαρής ετικέτας σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης γίνονται όλο και πιο έντονες και γι’ αυτό η Spoonshot την περιλαμβάνει στη λίστα με τις προβλέψεις για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών για το 2023 και μετά. Οι λόγοι για την επέκταση των φυτικών εναλλακτικών λύσεων αντί των ζωικών προϊόντων έχουν καλά τεκμηριωμένοι: αντιληπτά οφέλη για την υγεία, ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων και μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Μία στις 10 συνομιλίες των καταναλωτών για τρόφιμα φυτικής προέλευσης ή vegan αφορά την καθαρή διατροφή, με σημαντικές αναφορές σε φυσικά τρόφιμα που είναι υγιεινά, βιώσιμα και χωρίς τεχνητά συστατικά.
Σε απάντηση, ορισμένες εταιρείες πρωτοστατούν σε μια νέα γενιά φυτικών τροφίμων που τονίζουν τη χρήση ελάχιστα επεξεργασμένων και αναγνωρίσιμων συστατικών. Ο αριθμός των εταιρειών συστατικών που παράγουν δομικά στοιχεία καθαρής ετικέτας για τη βελτίωση της υφής, της γεύσης και της εμφάνισης για τις μάρκες φυτικής προέλευσης προβλέπεται επίσης να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη των προϊόντων κρέατος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθαρής ετικέτας, αναφέρουν πχ ταΐστηκαν με χόρτο, χωρίς αντιβιοτικά, καλλιεργούνται σε αναγεννητική γεωργία κτλ.

Τροφές διάθεσης

Οι ψυχοτρόπες ενώσεις αναδεικνύονται ως πιθανά λειτουργικά συστατικά, καθώς η υγεία πλέον περιλαμβάνει όχι μόνο σωματικές πτυχές, αλλά και ψυχικές και συναισθηματικές.
Με τη νομιμοποίηση της κάνναβης και τη διείσδυση της CBD σε πολλαπλές κατηγορίες τροφίμων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, υπάρχει πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα προς την αποδοχή ελεγχόμενων ουσιών στην κουλτούρα ευεξίας λένε οι ειδικοί.
Πολλά αποκαλούμενα «φαγητά για τη διάθεση» και ποτά που περιλαμβάνουν κάνναβη και παράγωγα μανιταριών επιλέγονται από τους καταναλωτές για χαλάρωση, βελτίωση του ύπνου, μείωση του στρες και πολλά άλλα.
Η χαλάρωση της στάσης απέναντι στην CBD έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον για την THC, τον ψυχοδραστικό «ξάδερφό» της. Χάρη στους χαλαρούς περιορισμούς και τα ρυθμιστικά κενά, η THC έχει μπει σε μια σειρά από διαφορετικά είδη μενού και καταναλωτικά συσκευασμένα αγαθά.
Η επέκταση της THC επέτρεψε επίσης σε άλλα ψυχοφάρμακα να εισέλθουν στη μάχη. Αυτό τονίζεται από τη συνολική αποδοχή των μανιταριών ως λειτουργικών συστατικών. Έχει επίσης αυξηθεί η έρευνα για την ψιλοκυβίνη, μια παραισθησιογόνο χημική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένους τύπους μανιταριών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα